KAWA Z RZEMIEŚLNICZEJ PALARNI

ESPRESSO

  • Brazylia Cerrado

    120,00 
    Nasza podstawowa kawa do espresso. “Podstawowa” nie oznacza, że słaba. To raczej kawa klasyczna, dla mniej odważnych kawoszy. Mało kwasowości, nieco ciemniejsze palenie, choć wciąż nie jest to włoski styl. Dobra także do ekspresów automatycznych, które dozują nieco mniej kawy.
    Obróbka: natural
    Region: Minas Gerais
    Producent: NuCoffee
    Szczepy: yellow bourbon
    W filiżance: kakao, karmel, cynamon
  • Brazylia Fazenda da Lagoa

    35,00  / 250g
    Obróbka: natural
    Producent: NKG Fazendas Brasileira
    Szczepy: yellow bourbon
    W filiżance: czekolada mleczna z orzechami laskowymi, suszone owoce
  • Rwanda Mabanza

    50,00  / 250g

    Obróbka: myta

    Region: Rutsiro, Zachodnia Prowincja

    Producent: spółdzielnia Kopakama

    Szczep: red bourbon

    W filiżance: słodka pomarańcza, owoce pestkowe, nieco karmelu

     

FILTR

  • Rwanda Cyondo

    55,00  / 250g

    Najnowsze ziarna w naszym menu, oficjalne rozpoczęcie sezonu 2019/20! Świeża, czyściutka, lekka kawa, zapowiedź wiosny w środku zimy. Cyondo to nazwa tzw. washing station, czyli miejsca obróbki kawy, w którym – wbrew nazwie – nie tylko się kawy “myje” (ale fakt, jest to kawa myta), ale też suszy i poddaje innym etapom obróbki.

    Cyondo Washing Station powstała niedawno, bo w 2014 roku, w miejscu o uroczej nazwie Bukumba Hills, nad jeziorem Kivu. Kawę do stacji dostarcza ponad 600 rolników z okolicy, a moce przerobowe Cyondo sięgają 500 ton na sezon.
    Wszystkie ziarna pochodzą z jednego szczepu – bourbon – a bardzo dokładny proces ręcznego zbioru, segregacji i obróbki sprawiają, że nasz “lot” (czyli konkretna partia produkcyjna) został oceniony 86 punktów SCA.
    Obróbka: myta (washed)
    Region: Zachodnia Prowincja
    Producent: Cyondo Washing Station
    Szczepy: bourbon
    W filiżance: melon, fistaszki, landrynki
  • Kostaryka Palmichal Micro Mill

    52,00  / 250g
    Obróbka: honey
    Region: Tarrazu
    Producent: Palmichal Micro Mill
    Szczepy: sarchimor
    W filiżance: irysy, ciemna czekolada, cukier muscovado.
  • Gwatemala Finca El Morito

    53,00  / 250g
    Obróbka: natural (sucha)
    Region: Santa Rosa
    Producent: Finca El Morito – Jose Roberto Monterroso
    Szczepy: bourbon, typica, mundo novo
    W filiżance: miodowa, pełna, zbalansowana, zaskakująco czysta jak na naturala
  • Kolumbia El Bombo

    52,00  / 250g
    Obróbka: organiczna, myta,  2018/19
    Region: Huila
    Producent: Spółdzielnia El Bombo
    Szczepy: caturra, castillo, colombia
    W filiżance: jak merlot – potężna, słodko-pikantna z wybijającą się nutą konfitury porzeczkowej
  • Kenia Karumandi

    60,00  / 250g
    Obróbka: AA Top, myta, 2019
    Region: Kirinyaga
    Producent: mali producenci, Baragwi Farmers’ Cooperative Societ
    Szczepy: SL28, SL34
    W filiżance: kolejna solidna Kenia z naszej stajni. My takie lubimy – gęste, słodkie i soczyste. Jeśli szukasz w filiżance świeżo skoszonej trawy i niedojrzałego banana – tu ich nie znajdziesz!
  • Tanzania Ngila Estate AA

    55,00  / 250g
    Kawa Mistrzostw Polski Aeropress 2019! To na tym ziarnie startowali zawodnicy. Teraz mamy kolejny worek i palimy ją na bieżąco. Wciąż zachwyca swoją słodyczą i ciemnym owocem!
    Obróbka: myta, 2019
    Region: Karatu
    Producent: Ngila Coffee Estate
    Szczepy: K, Kent, N, Bourbon,
    W filiżance: słodka kawa z Afryki, czarna porzeczka, agrest

KAWA BEZKOFEINOWA i CASCARA

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart