Wysyłka zamówień od 79 zł paczkomatem gratis!

Jak parzyć

Nie daj się przestraszyć – parzenie kawy to nie to samo, co wysłanie rakiety w kosmos!

Kluczowe sprawy są uniwersalne dla wszystkich metod:
  • dobra kawa (ale skoro jesteś na naszej stronie, to pewnie odhaczone),
  • dobra woda: przefiltrowana, nisko zmineralizowana (120-150 ppm, ale nie martw się, jeśli nie wiesz o co chodzi)
  • odpowiednie mielenie

Dalej już z górki: wybierz swoją ulubioną metodę, a jeśli jeszcze jej nie masz – szukaj, próbuj, albo po prostu wykorzystaj te narzędzia, które masz już w domu, nawet jeśli to tylko szklanka i łyżeczka 🙂

IKONKA Drip

1. DRIP/PRZELEW/FILTR

Jedna z najpopularniejszych i zarazem najtańszych metod parzenia kawy. Poprawnie zastosowana daje czyste, pełne, zbalansowane napary. Metoda prosta i nie wymagająca wiele. Warto zwrócić uwagę na poprawne, dokładne zalewanie kawy.
2. BATCH BREW (AUTOMATYCZNE PRZELEWÓWKI)
To świetne (i stosunkowo tanie) rozwiązanie, gdy potrzebujemy przygotować na raz większą ilość kawy. Większość urządzeń parzy od 1 do 2 litrów naparu w czasie krótszym niż 5 minut. Do biura i na proszone śniadanie.
IKONKA BB
IKONKA areopress. jpg
3. AEROPRESS
To proste w obsłudze, niemalże kieszonkowe (a już na pewno plecakowe) urządzenie daje duże możliwości przygotowania kawy – możesz zrobić coś zbliżonego do “dużej czarnej” przelewowej albo odpowiednik espresso (minus crema). Przepisów na parzenie jest bez liku. Proponujemy dwa: nasz codzienny oraz Mistrza Polski Aeropress 2019.
4. CUPPING
To metoda wykorzystywana głównie do oceny i/lub wyboru kawy. Jest prosta i bardzo uniwersalna – a przez to powtarzalna – metoda, stąd jej popularność w całym kawowym świecie. Stosują ją importerzy, palarnie i kawiarnie. Te ostatnie często organizują otwarte cuppingi.
IKONKA cupping. jpg
IKONKA cold brew
5. COLD BREW
Kawa “parzona” – a tak naprawdę macerowana – na zimno. Świetnie chłodzi i orzeźwia, dostarczając w podstępny sposób potężną dawkę kofeiny!
6. FRENCH PRESS
Ta oldschoolowa metoda wciąż jest popularna wśród wielu osób. Daje pełne, ale stosunkowo “brudne” napary.
IKONKA french press
COFFEE_ICON_kafeteria
7. Kafetierka
Wciąż niezwykle popularny sposób na przygotowanie espresso w domu
Aktualizacja…
  • Brak produktów w koszyku.
Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Zobacz więcej
Zamknij