KAWA Z RZEMIEŚLNICZEJ PALARNI

Darmowa wysyłka od 79zł! Wysyłamy codziennie we wszystkie dni robocze.

ESPRESSO

  • Brazylia Fazenda Barinas (250g/1000g)

    36,00  / 250g
    Obróbka: pulped natural
    Region: Araxa-Minas Gerais (Cerrado Mineiro D.O.)
    Szczep: yellow bourbon
    Producent: Tiago Castro Alvez
    W filiżance: czekolada z orzechami włoskimi (nutella?), nutka anyżu i lukrecji, w końcówce słodki grejpfrut
    84,25 pkt. SCA.
    Plantacja posiada certyfikację UTZ/Rainforest Alliance.
    Polecamy jako nowoczesne, ale nie szalone espresso. Jest nieco kwasowości. Do ekspresów kolbowych i kafetierek.
  • Brazylia Fazenda Vale da Serra (250g/1000g)

    30,00  / 250g

    Nasza podstawowa kawa do espresso. “Podstawowa” nie oznacza, że słaba. To raczej kawa klasyczna, dla mniej odważnych kawoszy. Mało kwasowości, nieco ciemniejsze palenie, choć wciąż nie jest to włoski styl. Dobra także do ekspresów automatycznych, które dozują nieco mniej kawy.

    Obróbka: natural

    Region: Sul de Minas Gerais

    Szczep: topazio

    Producent: Brazilian Farm Foods

    Ocena importera: 84 pkt. SCA.

    W filiżance: słodkie czekoladki, owoce tropikalne, wanilia.

  • Rwanda Musasa (250g/1000g)

    45,00  / 250g
    Słodko-cytrusowa bomba z tropikalnymi nutkami! Kawa ze spółdzielni o swojsko brzmiącej nazwie Dukunde Kawa. Organiczna, fair trade.
    Polecamy ostrożnym badaczom nowych terenów. Kawa wypalona nieco jaśniej niż nasze klasyczne espresso, trzeba spodziewać się niewielkiej dozy kwasowości (i dużo słodyczy!). Do ekspresu kolbowego i kafetierki.

    Obróbka: myta

    Region: Prowincja Północna

    Szczep: bourbon

    Producent: spółdzielnia Dukunde Kawa

    W filiżance: syrop cytrynowy, owoce tropikalne.

  • Klassik Blend Etiopia x Brazylia (250g/1000g)

    39,00  / 250g
    Najbardziej klasyczna z klasycznych historii w speciality: Etiopia i Brazylia pół na pół 😉 Słodycz, lekkość i kwiatowość naturalnej Etiopii w połączeniu z cięższą, czekoladowo-marcepanową Brazylią daje zaskakująco złożone, super-uniwersalne espresso!
    50% Etiopia Dimtu Tero, organiczna, natural, szczepy: lokalne (heirloom); region: Guji; ocena importera: 87 pkt.. Producent: Getachew Zekele.
    50% Brazylia Rainha, pulped natural; szczep: yellow bourbon; region: Sao Sebastiao da Grama; ocena importera: 82,5 pkt. Producent: Grupo Sertaozinho. 
    Kawa wypalona w klasycznym czarnofalowym stylu: “na słodko”. Do picia jako czyste espresso lub do małych kaw mlecznych (flat white, cappuccino). Świetnie sprawdzi się w kafetierce. 
  • Czteropak espresso (4x250g)

    139,00 
    Wielki zestaw testera espresso – od soczystych cukierków do klasyków gatunku!
    W jednej przesyłce dostaniesz 4 opakowania naszych kaw do espresso w opakowaniach po 250 g.
    W zestawie znajdują się wszystkie nasze kawy do espresso – zwykle mamy cztery – albo wybór czterech naszym zdaniem najciekawszych. Z pewnością wszystkie są świeżo wypalone i pochodzą z naszej aktualnej oferty.
    Jedną z tych kaw jest zawsze nasze najnowsze ziarno.
    Pozostałe składniki Czteropaka będą się zmieniać, więc za każdym razem dostaniesz inny zestaw!
    Dodatkowo do każdej paczki dorzucimy jakąś małą niespodziankę – próbkę kolejnej kawy, trochę cascary czy czarnofalową naklejkę. Może nawet rysunek zwierzaka (tylko nie proś o kota ;-)))
  • Gwatemala El Naranjo (250/1000g)

    47,00  / 250g
    Wielki powrót kawy od jednego z naszych ulubieńców – wiecznie uśmiechniętego Jose Moreiry z Finki El Naranjo, położonej w regionie Acatenango. W zeszłym roku piliśmy od niego świetną kawę do batch brew, czyli szybkiego przelewu. W tym – wraca w dwóch odsłonach. Zaczynamy od espresso!
    Polecamy tradycjonalistom z otwartą głową i eksploratorom smaku, którzy chcą nieco odpocząć. Kawa wypalona nieco jaśniej niż nasze klasyczne espresso, ale wciąż dużo w niej czekolady i herbatników plus nieco dojrzałych, żółtych owoców. Do ekspresu kolbowego i kafetierki.

    Obróbka: myta

    Region: Acatenango

    Szczep: bourbon i caturra

    Producent: Jose Moreira

    W filiżance: marcepan, biała czekolada, żółte pestkowce

FILTR KLASYK

  • Brazylia Sito Bonilha, micro-lot #02 (250g)

    42,00 
    Kawa od jednego z najlepszych producentów w regionie Chapada Diamantina, Maridaltona Silvy Santany. Plantacja tak mała, że nawet nie nazywa się “fazenda” (czyli farma, gospodarstwo), tylko “sitio” (hmm, ciężko tu o dobre polskie słowo, może “miejscówka”? ;-).
    A “Bonilha” to takie zdrobnienie od “ładna”. Czyli co, “ładniutka miejscówka”? Piękny kicz (-:
    Na zaledwie 2,5 ha ziemi – położonej wysoko jak na Brazylię, bo na 1340 m n.p.m. –  powstają kawy z odmiany catuai 144. Konkretnie, na temat. Nie ma wyboru – jest: pulped natural i natural. My mamy kawę z tej pierwszej obróbki. Dwa lata ta kawa zajęła 7. miejsce w konkursie Cup of Excellence, w sekcji pulped naturals właśnie, osiągając wysokie 89,92 pkt (da się w Brazylii? Da!).
    Nasze ziarno jest nieco tylko niżej ocenione, ale za to w dużo lepszej cenie: 42 zł, 88 punktów cuppingowych i mnóstwo dobra w filiżance!
    Obróbka: pulped natural
    Region: Chapada Diamantina
    Producent: Maridalton Silva Santana
    Szczep: catuai 144
    W filiżance: karmel, czarna herbata z cytryną
    Ocena importera: 88 pkt.
  • Tanzania Lunji Estate (250g)

    43,00 
    Obróbka: myta
    Region: Karatu
    Producent: rodzina Meyer
    Szczepybourbon, kent
    Ocena importera: 83,25 pkt
    W filiżance: słodka herbata, żółte śliwki, delikatna czekolada

     

  • Rwanda Kopakama (250g)

    52,00 
    Klasycznie myta, klasycznie ze spółdzielni. I klasycznie, chciałoby się rzec, z oceną 86 punktów cuppingowych 😉 
    W filiżance jest sporo toffi i wanilii, ale oczywiście także dużo owoców. Raczej czerwonych, mamy więc całkiem wyraźną i soczystą kwasowość. Do tego trochę herbaty, bardziej delikatny darjeeling niż yunnan 😉 Smaczna, klasyczna oczywiście. Potrójnie certyfikowana: fair trade, bio i rainforest alliance. 
    Obróbka: myta
    Region: Prowincja Zachodnia
    Producent: Spółdzielnia Kopakama
    Szczepy: bourbon, jackson
    W filiżance: czerwone owoce, toffi, wanilia, herbata
    Waga netto 250 gr.
  • Czteropak przelewów (4x100g/4x250g)

    111,00  / 250g
    Zestaw dla odkrywców, niezdecydowanych i rozdawaczy prezentów.
    W jednej przesyłce dostaniesz 4 opakowania naszych kaw przelewowych w opakowaniach po 100 lub 250 g.
    Co jest dokładnie w zestawie? To tajemnica! Z pewnością wszystkie kawy są świeżo wypalone i pochodzą z naszej aktualnej oferty.
    Jedną z tych kaw jest zawsze nasze najnowsze ziarno.
    Pozostałe składniki Czteropaka będą się zmieniać, więc za każdym razem dostaniesz inny zestaw!
    Dodatkowo do każdej paczki dorzucimy jakąś małą niespodziankę – próbkę kolejnej kawy, trochę cascary czy czarnofalową naklejkę.
    Albo odręczny liścik z grafiką Franka 😉

FILTR SPECJAŁ

  • Etiopia Nensebo (250g)

    59,00 

    Tym razem jesteśmy w regionie Zachodniego Arsi (czyli jakieś 400 km na południe od stolicy, Addis Abeby). Kawa pochodzi od 5 rodzin uprawiających kawę w gminie Nensebo i oddającej swoje zbiory do obróbki w młynie, którego właścicielami są Testi Exporters. Kawa dostała od importera wysoką ocenę – 87 punktów.

    I słusznie, bo to prawdziwa gratka dla fanów słodkich, brzoskwiniowych, cukierkowych wręcz naturali! Z jednej strony stosunkowo lekka, sorbetowa, a z drugiej – pełna smaku, intensywna. Love it or hate it! Ale z pewnością nie pozostawi Cię w wersji “hmm, sam/a nie wiem, taka jakaś nijaka…”.

    Obróbka: natural (sucha)

    Szczep: lokalne 

    Region: Zachodnie Arsi

    Producent: spółdzielnia, eksporter Testi Exporters

    W filiżance: brzoskwiniowe ice tea, herbata, dojrzała cytryna

    Ocena importera: 87 pkt. SCA.

    Waga netto 250 g

  • Etiopia Sagara (250g)

    59,00 

    To kawa od grupy 199 farmerów z okolic wioski Sagara w regionie Sidama (aka Sidamo). Uprawiana wysoko, pomiędzy 1860 a 2160 m npm. W Sagarze jest też stacja myjąca (washing station), czyli miejsce wstępnej obróbki kawy. Eksporterem kawy jest szanowana na etiopskim rynku kawy firma Daye Bensa Coffee, stąd czasem kawę tę można zobaczyć pod nazwą Sagara Daye Bensa. Kawa jest mocno ziołowa, herbaciana, pełna.

    Obróbka: myta

    Szczep: lokalne (74110 i 74112)

    Region: Sidama

    Producent: spółdzielnia, eksporter Daye Bensa

    W filiżance: ziołowa, herbaciana, elegancka

    Ocena importera: 86,5 pkt. SCA.

    Waga netto 250 g

  • Kenia Baragwi Kagongo (250g)

    64,00 
    Baragwi FCS (czyli Farmers’ Cooperative Society), to największa spółdzielnia kawowa w kraju. Z rąk jej członków wychodzą całe wory czarnego złota. To 12 młynów (washing stations), piętnaście tysięcy członków, prawie 70 lat historii. I coraz lepsze kawki, wszyscy najważniejsi gracze na rynku specialiity kupują ziarno z Baragwi. Siła! Kagongo – podobnie jak poprzednia kawa, czyli Guama – to nazwa jednego z młynów. Ten położony jest także w regionie Kirinyaga, 10 km na południe od Guamy i 130 km na północ od stolicy kraju – Nairobi.
    Obróbka: myta
    Region: Kirinyaga
    Producent: Baragwi Farmers’ Cooperative Society
    Szczepy: batian, sl-34, ruiru 11, sl-28
    W filiżance: stay tuned
    Ocena importera: 86,75 pkt
    Waga netto 250 gr.
  • Kolumbia Fincamigos (250g)

    66,00 

    Fantastyczne ziarno z plantacji Fincamigos położonej w sercu kolumbijskiej Antioqui. Blend trzech wyjątkowych szczepów: geishy, sudan rume i tabi. Niezwykle złożona, owocowo-kwiatowa kawa. Bardzo słodka, taką słodyczą ananasa i mango, do tego miodne kwiaty, delikatna, dojrzała kwasowość. Gładka! Kawa z małej, eksperymentalnej plantacji, gdzie na wysokości 1800 metrów kawą obsiane jest tylko 12 hektarów. Tutaj testowane są nowe dla Kolumbii odmiany oraz nowe – społecznie i ekologicznie odpowiedzialne – metody uprawy i obróbki.

    Obróbka: myta

    Szczep: geisha, sudan rume, tabi

    Region: Antioquia

    Producent: Cafexport

    W filiżance: złożona, owocowo-kwiatowa kawa. Bardzo słodka – słodyczą ananasa i mango, do tego miodne kwiaty. Delikatna, dojrzała kwasowość. Gładka.

    Waga netto 250 gr.

  • Indonezja Kerinci (250g)

    61,00 

    Kolejny rok naszej współpracy ze spółdzielnią Kerinci z Sumatry. Młoda, ale mądrze zarządzana, wciąż zwiększająca jakość swojej produkcji. Tym razem mamy kawę w bardzo progresywnej obróbce – nie dość że honey, to jeszcze kontrolowana fermentacja. Delikatna, ale wyczuwalna, czyli naprawdę kontrolowana ;–)

    Bardzo to dobre – taka bombonierka z likworową wisienką, ale w wersji fresh&cool. Choć wcale nie light, to dosyć ciężka kawa. Nie ma w niej, znanej z prostych kaw indonezyjskich, ziemistości. Ale body tyle, że można ją łyżką futrować.

    Obróbka: honey+kontrolowana fermentacja

    Szczep: andung sari, sigarar utang

    Region: Kerinci (Sumatra)

    Producent: spółdzielnia Koerintji Barokah Bersama

    W filiżance: słodkie i lepkie owoce (likierowa wiśnia?), nieco pieprzna i paprykowa. Gęsta, przyjemnie kwasowa, zbalansowana.

    Waga netto 250 gr.

  • Rwanda Rushashi (250g)

    59,00 

    86 pkt. SCA.

    Obróbka: honey
    Region: Gakenke, Prowincja Północna
    Producent: Spółdzielnia Rushashi
    Szczepy: bourbon
    W filiżance: słodkie jabłko, pomarańcza, landrynka
    Waga netto 250 gr.
  • Czteropak przelewów (4x100g/4x250g)

    111,00  / 250g
    Zestaw dla odkrywców, niezdecydowanych i rozdawaczy prezentów.
    W jednej przesyłce dostaniesz 4 opakowania naszych kaw przelewowych w opakowaniach po 100 lub 250 g.
    Co jest dokładnie w zestawie? To tajemnica! Z pewnością wszystkie kawy są świeżo wypalone i pochodzą z naszej aktualnej oferty.
    Jedną z tych kaw jest zawsze nasze najnowsze ziarno.
    Pozostałe składniki Czteropaka będą się zmieniać, więc za każdym razem dostaniesz inny zestaw!
    Dodatkowo do każdej paczki dorzucimy jakąś małą niespodziankę – próbkę kolejnej kawy, trochę cascary czy czarnofalową naklejkę.
    Albo odręczny liścik z grafiką Franka 😉

BATCH BREW I ZESTAWY

  • Szybki przelew – SŁODKI & PEŁNY – Gwatemala x Brazylia (250g/1000g)

    35,00  / 250g

    Pierwsza z kaw w naszej nowej serii Szybki Przelew, która jest naturalnym rozwinięciem lini do batch brew. To odpowiedź na rosnącą popularność parzenia kawy we wszelkich moccamasterach, fetco czy innych philipsach. Niektórzy lubią też nieco potężniejsze kawy parzone w swoich ręcznych zaparzaczach – od french pressa po v60. W sumie czemu u nie?

    Kawy z serii Szybki Przelew są wypalone nieco ciemniej niż kawy z sekcji filtr, natomiast sporo jaśniej niż klasyczne kawy do espresso. Niektórzy nazwaliby je omniroastem, ale nam wydaje się, że wciąż są jednak jaśniejsze, więc w ekspresie ciśnieniowym raczej się nie sprawdzą ;–)

    Zaczynamy od najpotężniejszej kawy w serii, czyli Słodkiej i Pełnej mieszanki dwóch kaw wypalonej dokładnie tak, jak wskazuje jej nazwa. Chcieliśmy tutaj maksymalnie podkręcić poziom cukru i poczucie pełnego body, aby stworzyć uniwersalny, wysokopijalny zamiennik americano. To świetna kawa na początek dnia: do śniadania albo do pracy. Gęsta słodycz czekolady, masło orzechowe, orzeszki koli.

    W składzie: wraca słodziutkie ziarno od naszego ukochanego Jose Moreiry, a towarzyszy mu lewy prosty od Tiago Alveza, czyli nasza najlepsza w tym momencie kawa z Brazylii.

    50% Gwatemala El Naranjo, myta, szczepy: bourbon i caturra; region: Acatenango. Producent: Jose Moreira.
    50% Brazylia Barinas, pulped natural; szczep: yellow bourbon; region: Araxa-Minas Gerais (Cerrado Mineiro D.O.);. Producent: Tiago Castro Alvez. 

  • Czteropak espresso (4x250g)

    139,00 
    Wielki zestaw testera espresso – od soczystych cukierków do klasyków gatunku!
    W jednej przesyłce dostaniesz 4 opakowania naszych kaw do espresso w opakowaniach po 250 g.
    W zestawie znajdują się wszystkie nasze kawy do espresso – zwykle mamy cztery – albo wybór czterech naszym zdaniem najciekawszych. Z pewnością wszystkie są świeżo wypalone i pochodzą z naszej aktualnej oferty.
    Jedną z tych kaw jest zawsze nasze najnowsze ziarno.
    Pozostałe składniki Czteropaka będą się zmieniać, więc za każdym razem dostaniesz inny zestaw!
    Dodatkowo do każdej paczki dorzucimy jakąś małą niespodziankę – próbkę kolejnej kawy, trochę cascary czy czarnofalową naklejkę. Może nawet rysunek zwierzaka (tylko nie proś o kota ;-)))
  • 1-2-3 Test! Blend (1000g)

    115,00 
    Kilogram kawy do metod przelewowych i batch brew (automatycznych przelewówek). To mieszanka ziaren, nad którymi aktualnie pracujemy – testowe wypały, eksperymenty oraz kawy, które wypadły ze sprzedaży ze względu na datę palenia (starsze niż miesiąc, maksymalnie 3 miesiące od wypalenia). Zawartość będzie się więc zmieniać z tygodnia na tydzień, raz może to być mieszanka kilku kaw, innym razem tylko jedna kawa, ale w trzech różnych paleniach. Zawsze jednak to ziarno speciality.
    Dla nałogowych kawoszy z mniejszym budżetem!
    Więcej o tej kawie na naszym kanale wideo: https://www.youtube.com/watch?v=mTLbaH4aKPc
  • Czteropak przelewów (4x100g/4x250g)

    111,00  / 250g
    Zestaw dla odkrywców, niezdecydowanych i rozdawaczy prezentów.
    W jednej przesyłce dostaniesz 4 opakowania naszych kaw przelewowych w opakowaniach po 100 lub 250 g.
    Co jest dokładnie w zestawie? To tajemnica! Z pewnością wszystkie kawy są świeżo wypalone i pochodzą z naszej aktualnej oferty.
    Jedną z tych kaw jest zawsze nasze najnowsze ziarno.
    Pozostałe składniki Czteropaka będą się zmieniać, więc za każdym razem dostaniesz inny zestaw!
    Dodatkowo do każdej paczki dorzucimy jakąś małą niespodziankę – próbkę kolejnej kawy, trochę cascary czy czarnofalową naklejkę.
    Albo odręczny liścik z grafiką Franka 😉

KAWA BEZKOFEINOWA i CASCARA

  • Pół-kawka. Mieszanka niskokofeinowa (250g/1000g)

    43,00  / 250g
    Debiutuje nasza pierwsza od lat mieszanka, czyli blend. Wyjątkowa także dlatego, że jest w połowie bezkofeinowa!
    Dla tych, którzy nie chcą aż takiego kofeinowego kopniaka.
    Albo piją wieczorem i boją się problemów ze spaniem.
    Albo po prostu planują wypić duży dzbanek kawy bez obaw o skutki uboczne.
    Dla matek karmiących i normalsów.
    Prosta w odbiorze, łatwa, gładka, czekoladowa, ale nie ciemna.
    Easy drinking – było kiedyś takie piwo z Pinty. Ta kawa jest właśnie taka. Łatwa, przyjemna, jak wełniany kocyk dla brzuszka (-:
    Skład jest oczywiście speciality:
    – 50 % Nikaragua Finca Los Placeres (Fincas Mierisch) – natural, bezkofeinowa
    – 25% Etiopia Kafa (Coffee Farmers Union) – myta
    – 25% Gwatemala El Naranjo (Jose Moreira) – myta
     
    Kawa z Nikaragui jest pozbawiana kofeiny w procesie CO2 (w skrócie metoda polega na użyciu sprężonego dwutlenku węgla, który, będąc częściowo w płynnej formie, wiąże cząsteczki kofeiny, następnie odfiltrowywane). Więcej o pozbawianiu kofeiny przeczytacie tutaj: www.coffeereview.com/coffee-reference/coffee-categories/decaffeinated-coffee/introduction-8

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart