KAWA Z RZEMIEŚLNICZEJ PALARNI

ESPRESSO

  • Brazylia Cerrado (1000g)

    110,00 
    Nasza podstawowa kawa do espresso. “Podstawowa” nie oznacza, że słaba. To raczej kawa klasyczna, dla mniej odważnych kawoszy. Mało kwasowości, nieco ciemniejsze palenie, choć wciąż nie jest to włoski styl. Dobra także do ekspresów automatycznych, które dozują nieco mniej kawy.
    Obróbka: natural
    Region: Patrocino (Cerrado Mineiro D.O.)
    Producent: Jose Carlos Grossi
    Szczepy: mundo novo
    W filiżance: kakao, karmel, cynamon
    82,5 pkt. SCA
    Uwaga! Ta kawa jest dostępna tylko w opakowaniach kilogramowych!
  • Kostaryka La Candelilla – lot Monte Canet (250g)

    36,00 

    Polecamy ostrożnym badaczom nowych terenów. Kawa wypalona nieco jaśniej niż nasze klasyczne espresso, trzeba spodziewać się niewielkiej dozy kwasowości (i dużo słodyczy!). Do ekspresu kolbowego i kafetierki.

    Obróbka: myta

    Region: Tarrazu

    Szczepy: caturra, catuai, geisha

    Producent: Mario Solis dla La Candelilla

    Punktacja SCA: 84,25 pkt.

    W filiżance: fistaszki, marcepanowe czekoladki, suszone owoce

    Link do filmu -> https://www.youtube.com/watch?v=nqg-_BizNYU&ab_channel=CzarnaFala

    Data palenia: 24 czerwca 2021

  • Brazylia Fazenda Vale da Serra (250g/1000g)

    36,00  / 250g
    Obróbka: natural
    Region: Sul de Minas Gerais
    Szczep: topazio
    Producent: Brazilian Farm Foods
    84 pkt. SCA.
    W filiżance: słodkie czekoladki, owoce tropikalne, wanilia.
    Polecamy jako nowoczesne, ale nie szalone espresso. Jest nieco kwasowości. Do ekspresów kolbowych i kafetierek. 

FILTR KLASYK

  • Rwanda Kopakama (250g)

    52,00 
    Klasycznie myta, klasycznie ze spółdzielni. I klasycznie, chciałoby się rzec, z oceną 86 punktów cuppingowych 😉 
    W filiżance jest sporo toffi i wanilii, ale oczywiście także dużo owoców. Raczej czerwonych, mamy więc całkiem wyraźną i soczystą kwasowość. Do tego trochę herbaty, bardziej delikatny darjeeling niż yunnan 😉 Smaczna, klasyczna oczywiście. Certyfikowana potrójnie: fair trade, bio i rainforest alliance. 
    Obróbka: myta
    Region: Prowincja Zachodnia
    Producent: Spółdzielnia Kopakama
    Szczepy: bourbon, jackson
    W filiżance: czerwone owoce, toffi, wanilia, herbata
    Waga netto 250 gr.
  • Tanzania Ngila Estate (250g)

    43,00 

    Tutaj uroczo oldschoolowy film z plantacji:  https://www.youtube.com/watch?v=6IlcEl4kDm8. Zobaczcie ile pracy trzeba włożyć w zawartość filiżanki!

    Obróbka: myta

    Szczep: bourbon, kent

    Region: Karatu

    Producent: rodzina Meyer

    W filiżance: pestkowe owoce, cherry coke, gorzka czekolada 80% 😉

    84,75 pkt. SCA.

FILTR SPECJAŁ

  • Kolumbia Fincamigos (250g)

    66,00 

    Fantastyczne ziarno z plantacji Fincamigos położonej w sercu kolumbijskiej Antioqui. Blend trzech wyjątkowych szczepów: geishy, sudan rume i tabi. Niezwykle złożona, owocowo-kwiatowa kawa. Bardzo słodka, taką słodyczą ananasa i mango, do tego miodne kwiaty, delikatna, dojrzała kwasowość. Gładka! Kawa z małej, eksperymentalnej plantacji, gdzie na wysokości 1800 metrów kawą obsiane jest tylko 12 hektarów. Tutaj testowane są nowe dla Kolumbii odmiany oraz nowe – społecznie i ekologicznie odpowiedzialne – metody uprawy i obróbki.

    Obróbka: myta

    Szczep: geisha, sudan rume, tabi

    Region: Antioquia

    Producent: Cafexport

    W filiżance: złożona, owocowo-kwiatowa kawa. Bardzo słodka – słodyczą ananasa i mango, do tego miodne kwiaty. Delikatna, dojrzała kwasowość. Gładka.

    Waga netto 250 gr.

  • Indonezja Kerinci (250g)

    61,00 

    Bardzo to dobre – taka bombonierka z likworową wisienką, ale w wersji fresh&cool. Choć wcale nie light, to dosyć ciężka kawa. Nie ma w niej, znanej z prostych kaw indonezyjskich, ziemistości. Ale body tyle, że można ją łyżką futrować.

    Obróbka: honey+kontrolowana fermentacja

    Szczep: andung sari, sigarar utang

    Region: Kerinci (Sumatra)

    Producent: spółdzielnia Koerintji Barokah Bersama

    W filiżance: słodkie i lepkie owoce (likierowa wiśnia?), nieco pieprzna i paprykowa. Gęsta, przyjemnie kwasowa, zbalansowana.

    Waga netto 250 gr.

  • Etiopia Dimtu Tero (250g)

    59,00 

    Klasycznie słodki, owocowy, a zarazem intensywnie kwiatowy napar. Czysty, zbalansowany,  smaczny. Bardzo smaczny. Ta filiżanka w cuppingu sampli rozciągnęła niejedną twarz w banana!

    Obróbka: natural

    Szczep: lokalne (heirloom)

    Region: Guji

    Producent: Getachew Zekele

    W filiżance: owoce, kwiaty, zioła. Słodka łąka. Delikatna kwasowość.

    87 pkt. SCA.

    Waga netto 250 gr.

  • Brazylia Fazenda Santo Antonio, micro-lot (250g)

    65,00 
    Drugie już w tym roku ziarno z kontrolowanej fermentacji. Mnóstwo kakao, jak w jakiejś pralinie z surowego kakao, do tego dojrzałe owoce oraz -tutaj idziemy w nieco innym kierunku – soczyste cytrusy. Nieco tylko lżejsza, ale wciąż ekstremalnie słodka, owocowo-czekoladowa bomba.
    Obróbka: micro-lot, natural+kontrolowana fermentacja
    Region: Campo das Vertentes (Minas Gerais)
    Producent: Joao Marcos Botelho
    Szczepy: catucai amarelo
    W filiżance: pełne łyżki kakao, dojrzałe owoce, soczyste cytrusy
    88 pkt. SCA.
  • Rwanda Rushashi (250g)

    59,00 

    86 pkt. SCA.

    Obróbka: honey
    Region: Gakenke, Prowincja Północna
    Producent: Spółdzielnia Rushashi
    Szczepy: bourbon
    W filiżance: słodkie jabłko, pomarańcza, landrynka
    Waga netto 250 gr.

BATCH BREW I ZESTAWY

  • Tanzania Ngila Estate (1000g)

    145,00 

    Kawa przeznaczona do przelewowych ekspresów automatycznych. Nieco ciemniej wypalona niż pozostałe kawy przelewowe. To z tego ziarna zaparzysz kubek śniadaniowej czarnej kawy.  Mimo całej swojej uniwersalności to wysokiej jakości ziarno speciality.

    Tutaj uroczo oldschoolowy film z plantacji:  https://www.youtube.com/watch?v=6IlcEl4kDm8. Zobaczcie ile pracy trzeba włożyć w zawartość filiżanki!

    Obróbka: myta

    Szczep: bourbon, kent

    Region: Karatu

    Producent: rodzina Meyer

    W filiżance: pestkowe owoce, cherry coke, gorzka czekolada 80% 😉

    84,75 pkt. SCA.

    Waga netto 1000g.

  • 1-2-3 Test! Blend (1000g)

    115,00 
    Kilogram kawy do metod przelewowych i batch brew (automatycznych przelewówek). To mieszanka ziaren, nad którymi aktualnie pracujemy – testowe wypały, eksperymenty oraz kawy, które wypadły ze sprzedaży ze względu na datę palenia (starsze niż miesiąc, maksymalnie 3 miesiące od wypalenia). Zawartość będzie się więc zmieniać z tygodnia na tydzień, raz może to być mieszanka kilku kaw, innym razem tylko jedna kawa, ale w trzech różnych paleniach. Zawsze jednak to ziarno speciality.
    Dla nałogowych kawoszy z mniejszym budżetem!
    Więcej o tej kawie na naszym kanale wideo: https://www.youtube.com/watch?v=mTLbaH4aKPc
  • Czteropak przelewów (4x100gr)

    111,00 
    Zestaw dla odkrywców, niezdecydowanych i rozdawaczy prezentów.
    W jednej przesyłce dostaniesz 4 opakowania naszych kaw przelewowych w opakowaniach po 100 gr.
    Co jest dokładnie w zestawie? To tajemnica! Z pewnością wszystkie kawy są świeżo wypalone i pochodzą z naszej aktualnej oferty.
    Jedną z tych kaw jest zawsze nasze najnowsze ziarno.
    Pozostałe składniki Czteropaka będą się zmieniać, więc za każdym razem dostaniesz inny zestaw!
    Dodatkowo do każdej paczki dorzucimy jakąś małą niespodziankę – próbkę kolejnej kawy, trochę cascary czy czarnofalową naklejkę.
    Albo odręczny liścik z grafiką Franka 😉

KAWA BEZKOFEINOWA i CASCARA

  • Pół-kawka. Mieszanka niskokofeinowa (250g/1000g)

    43,00  / 250g
    Debiutuje nasza pierwsza od lat mieszanka, czyli blend. Wyjątkowa także dlatego, że jest w połowie bezkofeinowa!
    Dla tych, którzy nie chcą aż takiego kofeinowego kopniaka.
    Albo piją wieczorem i boją się problemów ze spaniem.
    Albo po prostu planują wypić duży dzbanek kawy bez obaw o skutki uboczne.
    Dla matek karmiących i normalsów.
    Prosta w odbiorze, łatwa, gładka, czekoladowa, ale nie ciemna.
    Easy drinking – było kiedyś takie piwo z Pinty. Ta kawa jest właśnie taka. Łatwa, przyjemna, jak wełniany kocyk dla brzuszka (-:
    Skład jest oczywiście speciality:
    – 50 % Nikaragua Finca Los Placeres (Fincas Mierisch) – natural, bezkofeinowa
    – 25% Etiopia Kafa (Coffee Farmers Union) – myta
    – 25% Gwatemala El Naranjo (Jose Moreira) – myta
     
    Kawa z Nikaragui jest pozbawiana kofeiny w procesie CO2 (w skrócie metoda polega na użyciu sprężonego dwutlenku węgla, który, będąc częściowo w płynnej formie, wiąże cząsteczki kofeiny, następnie odfiltrowywane). Więcej o pozbawianiu kofeiny przeczytacie tutaj: www.coffeereview.com/coffee-reference/coffee-categories/decaffeinated-coffee/introduction-8

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart