Darmowa wysyłka od 79zł! Wysyłamy codziennie we wszystkie dni robocze.

ESPRESSO

  • Brazylia Fazenda Barinas (250g/1000g)

    36,00  / 250g
    Obróbka: pulped natural
    Region: Araxa-Minas Gerais (Cerrado Mineiro D.O.)
    Szczep: yellow bourbon
    Producent: Tiago Castro Alvez
    W filiżance: czekolada z orzechami włoskimi (nutella?), nutka anyżu i lukrecji, w końcówce słodki grejpfrut
    84,25 pkt. SCA.
    Plantacja posiada certyfikację UTZ/Rainforest Alliance.
    Polecamy jako nowoczesne, ale nie szalone espresso. Jest nieco kwasowości. Do ekspresów kolbowych i kafetierek.
  • Brazylia Cerrado – Pindorama & sąsiedzi – (250g/1000g)

    30,00  / 250g

    Nasza podstawowa kawa do espresso. “Podstawowa” nie oznacza, że słaba. To raczej kawa klasyczna, dla mniej odważnych kawoszy. Mało kwasowości, nieco ciemniejsze palenie, choć wciąż nie jest to włoski styl. Dobra także do ekspresów automatycznych, które dozują nieco mniej kawy.

    Ziarno pochodzi z czterech plantacji w regionie Cerrado de Minas, z których największa – Fazenda Pindorama, której właścicielem jest Antonio Francisquini Baptista – dała nazwę tego lotu, czyli danego “rzutu” kawy. Powstało jej 320 worków, z czego my kupiliśmy dziesięć procent 😉

    Obróbka: natural

    Region: Cerrado Mineiro

    Szczep: catuai vermelho

    Producent: Fazendas: Pindorama, Paraiso, Primavera do Sobrado i Sitio Dona Sinha

    Ocena importera: 82,5 pkt. SCA.

    W filiżance: kakao, karmel, cynamon

  • Rwanda Musasa (250g/1000g)

    45,00  / 250g
    Słodko-cytrusowa bomba z tropikalnymi nutkami! Kawa ze spółdzielni o swojsko brzmiącej nazwie Dukunde Kawa. Organiczna, fair trade.
    Polecamy ostrożnym badaczom nowych terenów. Kawa wypalona nieco jaśniej niż nasze klasyczne espresso, trzeba spodziewać się niewielkiej dozy kwasowości (i dużo słodyczy!). Do ekspresu kolbowego i kafetierki.

    Obróbka: myta

    Region: Prowincja Północna

    Szczep: bourbon

    Producent: spółdzielnia Dukunde Kawa

    W filiżance: syrop cytrynowy, owoce tropikalne.

  • Klassik Blend Etiopia x Brazylia (250g/1000g)

    39,00  / 250g
    Najbardziej klasyczna z klasycznych historii w speciality: Etiopia i Brazylia pół na pół 😉 Słodycz, lekkość i kwiatowość naturalnej Etiopii w połączeniu z cięższą, czekoladowo-marcepanową Brazylią daje zaskakująco złożone, super-uniwersalne espresso!
    50% Etiopia Dimtu Tero, organiczna, natural, szczepy: lokalne (heirloom); region: Guji; ocena importera: 87 pkt.. Producent: Getachew Zekele.
    50% Brazylia Rainha, pulped natural; szczep: yellow bourbon; region: Sao Sebastiao da Grama; ocena importera: 82,5 pkt. Producent: Grupo Sertaozinho. 
    Kawa wypalona w klasycznym czarnofalowym stylu: “na słodko”. Do picia jako czyste espresso lub do małych kaw mlecznych (flat white, cappuccino). Świetnie sprawdzi się w kafetierce. 
  • Czteropak espresso (4x250g)

    125,00 
    Wielki zestaw testera espresso – od soczystych cukierków do klasyków gatunku!
    W jednej przesyłce dostaniesz 4 opakowania naszych kaw do espresso w opakowaniach po 250 g.
    W zestawie znajdują się wszystkie nasze kawy do espresso – zwykle mamy cztery – albo wybór czterech naszym zdaniem najciekawszych. Z pewnością wszystkie są świeżo wypalone i pochodzą z naszej aktualnej oferty.
    Jedną z tych kaw jest zawsze nasze najnowsze ziarno.
    Pozostałe składniki Czteropaka będą się zmieniać, więc za każdym razem dostaniesz inny zestaw!
    Dodatkowo do każdej paczki dorzucimy jakąś małą niespodziankę – próbkę kolejnej kawy, trochę cascary czy czarnofalową naklejkę. Może nawet rysunek zwierzaka (tylko nie proś o kota ;-)))
  • Gwatemala El Naranjo (250/1000g)

    47,00  / 250g
    Wielki powrót kawy od jednego z naszych ulubieńców – wiecznie uśmiechniętego Jose Moreiry z Finki El Naranjo, położonej w regionie Acatenango. W zeszłym roku piliśmy od niego świetną kawę do batch brew, czyli szybkiego przelewu. W tym – wraca w dwóch odsłonach. Zaczynamy od espresso!
    Polecamy tradycjonalistom z otwartą głową i eksploratorom smaku, którzy chcą nieco odpocząć. Kawa wypalona nieco jaśniej niż nasze klasyczne espresso, ale wciąż dużo w niej czekolady i herbatników plus nieco dojrzałych, żółtych owoców. Do ekspresu kolbowego i kafetierki.

    Obróbka: myta

    Region: Acatenango

    Szczep: bourbon i caturra

    Producent: Jose Moreira

    W filiżance: marcepan, biała czekolada, żółte pestkowce

  • 2021/12/05 23:59:59

    KAWA ŚWIĄTECZNA – Kostaryka Café Rivense La Guaca (250g)

    59,00  / 250g

    Kawa z wyjątkowej plantacji w Kostaryce. Co, znowu wyjątkowa?!? No sory, ale tak jest.

    Po pierwsze: rodzina Ureńa Rojas robi wszystko sama.: rodzice (Isabel i Regulo) oraz czterech synów (Ricardo, Mario, Esteban i Luis) – oczywiście z pomocą legalnie zatrudnionych pracowników – robią wszystko sami, od początku do końca. Czyli od najmniejszej sadzonki kawowca po uprawę, zbiory, obróbkę (na każdym jej etapie), dry milling, paczkowanie, aż po spakowanie kawy do kontenera. Bez pośredników, bez podwykonawców – wszystko w rodzinie!

    Po drugie: totalna dbałość o swoją ziemię – minimalne zużycie wody, nawożenie poparte corocznymi badaniami gleby, uprawy kawowców w cieniu drzew, olbrzymia bioróżnorodność przyrodnicza na farmie. To wszystko sprawia, że Cafe Rivense będzie się rozwijać kolejne lata.

    No i same kawy: pełne, słodkie, z mnóstwem charakteru i smaku.

    To jedna z nich: catuai w obróbce full honey, wcześniej poddana fermentacji w szczelnie zamkniętych workach.

    Obróbka: full honey special fermentation
    Szczep: catuai
    Region: Chirripo
    Producent: rodzina Ureña Rojas (Cafe Rivense)
    W filiżance: gęsta, rumowo-bombonierkowa,  słodko winna!
    Ocena importera: 87,5 pkt.

    Waga netto 250 g

     

FILTR KLASYK

  • Brazylia Sito Bonilha, micro-lot #02 (250g)

    42,00 
    Kawa od jednego z najlepszych producentów w regionie Chapada Diamantina, Maridaltona Silvy Santany. Plantacja tak mała, że nawet nie nazywa się “fazenda” (czyli farma, gospodarstwo), tylko “sitio” (hmm, ciężko tu o dobre polskie słowo, może “miejscówka”? ;-).
    A “Bonilha” to takie zdrobnienie od “ładna”. Czyli co, “ładniutka miejscówka”? Piękny kicz (-:
    Na zaledwie 2,5 ha ziemi – położonej wysoko jak na Brazylię, bo na 1340 m n.p.m. –  powstają kawy z odmiany catuai 144. Konkretnie, na temat. Nie ma wyboru – jest: pulped natural i natural. My mamy kawę z tej pierwszej obróbki. Dwa lata ta kawa zajęła 7. miejsce w konkursie Cup of Excellence, w sekcji pulped naturals właśnie, osiągając wysokie 89,92 pkt (da się w Brazylii? Da!).
    Nasze ziarno jest nieco tylko niżej ocenione, ale za to w dużo lepszej cenie: 42 zł, 88 punktów cuppingowych i mnóstwo dobra w filiżance!
    Obróbka: pulped natural
    Region: Chapada Diamantina
    Producent: Maridalton Silva Santana
    Szczep: catuai 144
    W filiżance: karmel, czarna herbata z cytryną
    Ocena importera: 88 pkt.
  • Tanzania Lunji Estate (250g)

    43,00 
    Obróbka: myta
    Region: Karatu
    Producent: rodzina Meyer
    Szczepybourbon, kent
    Ocena importera: 83,25 pkt
    W filiżance: słodka herbata, żółte śliwki, delikatna czekolada

     

  • Rwanda Kopakama (250g)

    52,00 
    Klasycznie myta, klasycznie ze spółdzielni. I klasycznie, chciałoby się rzec, z oceną 86 punktów cuppingowych 😉 
    W filiżance jest sporo toffi i wanilii, ale oczywiście także dużo owoców. Raczej czerwonych, mamy więc całkiem wyraźną i soczystą kwasowość. Do tego trochę herbaty, bardziej delikatny darjeeling niż yunnan 😉 Smaczna, klasyczna oczywiście. Potrójnie certyfikowana: fair trade, bio i rainforest alliance. 
    Obróbka: myta
    Region: Prowincja Zachodnia
    Producent: Spółdzielnia Kopakama
    Szczepy: bourbon, jackson
    W filiżance: czerwone owoce, toffi, wanilia, herbata
    Waga netto 250 gr.
  • Pół-kawka. Mieszanka niskokofeinowa (250g/1000g)

    43,00  / 250g
    Debiutuje nasza pierwsza od lat mieszanka, czyli blend. Wyjątkowa także dlatego, że jest w połowie bezkofeinowa!
    Dla tych, którzy nie chcą aż takiego kofeinowego kopniaka.
    Albo piją wieczorem i boją się problemów ze spaniem.
    Albo po prostu planują wypić duży dzbanek kawy bez obaw o skutki uboczne.
    Dla matek karmiących i normalsów.
    Prosta w odbiorze, łatwa, gładka, czekoladowa, ale nie ciemna.
    Easy drinking – było kiedyś takie piwo z Pinty. Ta kawa jest właśnie taka. Łatwa, przyjemna, jak wełniany kocyk dla brzuszka (-:
    Skład jest oczywiście speciality:
    – 50 % Nikaragua Finca Los Placeres (Fincas Mierisch) – natural, bezkofeinowa
    – 25% Etiopia Kafa (Coffee Farmers Union) – myta
    – 25% Gwatemala El Naranjo (Jose Moreira) – myta
     
    Kawa z Nikaragui jest pozbawiana kofeiny w procesie CO2 (w skrócie metoda polega na użyciu sprężonego dwutlenku węgla, który, będąc częściowo w płynnej formie, wiąże cząsteczki kofeiny, następnie odfiltrowywane). Więcej o pozbawianiu kofeiny przeczytacie tutaj: www.coffeereview.com/coffee-reference/coffee-categories/decaffeinated-coffee/introduction-8
  • Czteropak przelewów (4x100g/4x250g)

    111,00  od 99,00 
    Zestaw dla odkrywców, niezdecydowanych i rozdawaczy prezentów.
    W jednej przesyłce dostaniesz 4 opakowania naszych kaw przelewowych w opakowaniach po 100 lub 250 g.
    Co jest dokładnie w zestawie? To tajemnica! Z pewnością wszystkie kawy są świeżo wypalone i pochodzą z naszej aktualnej oferty.
    Jedną z tych kaw jest zawsze nasze najnowsze ziarno.
    Pozostałe składniki Czteropaka będą się zmieniać, więc za każdym razem dostaniesz inny zestaw!
    Dodatkowo do każdej paczki dorzucimy jakąś małą niespodziankę – próbkę kolejnej kawy, trochę cascary czy czarnofalową naklejkę.
    Albo odręczny liścik z grafiką Franka 😉

FILTR SPECJAŁ

  • 2021/12/05 23:59:59

    KAWA ŚWIĄTECZNA – Kostaryka Café Rivense La Guaca (250g)

    59,00  / 250g

    Kawa z wyjątkowej plantacji w Kostaryce. Co, znowu wyjątkowa?!? No sory, ale tak jest.

    Po pierwsze: rodzina Ureńa Rojas robi wszystko sama.: rodzice (Isabel i Regulo) oraz czterech synów (Ricardo, Mario, Esteban i Luis) – oczywiście z pomocą legalnie zatrudnionych pracowników – robią wszystko sami, od początku do końca. Czyli od najmniejszej sadzonki kawowca po uprawę, zbiory, obróbkę (na każdym jej etapie), dry milling, paczkowanie, aż po spakowanie kawy do kontenera. Bez pośredników, bez podwykonawców – wszystko w rodzinie!

    Po drugie: totalna dbałość o swoją ziemię – minimalne zużycie wody, nawożenie poparte corocznymi badaniami gleby, uprawy kawowców w cieniu drzew, olbrzymia bioróżnorodność przyrodnicza na farmie. To wszystko sprawia, że Cafe Rivense będzie się rozwijać kolejne lata.

    No i same kawy: pełne, słodkie, z mnóstwem charakteru i smaku.

    To jedna z nich: catuai w obróbce full honey, wcześniej poddana fermentacji w szczelnie zamkniętych workach.

    Obróbka: full honey special fermentation
    Szczep: catuai
    Region: Chirripo
    Producent: rodzina Ureña Rojas (Cafe Rivense)
    W filiżance: gęsta, rumowo-bombonierkowa,  słodko winna!
    Ocena importera: 87,5 pkt.

    Waga netto 250 g

     

  • Gwatemala Finca La Maravilla (250g)

    57,00 

    Wracamy do Gwatemali! Tym razem ultra limitowana kawa – caturra od Mauricio Rosalesa z Huehuetenango. Po raz pierwszy obrobiona w wersji honey przez Jolę Czermińską z 88 Graines, która jest też oczywiście importerem tej kawy (oboje na zdjęciu). Mauricio po raz pierwszy w tym roku zdecydował się na obróbkę inną niż myta (Mauricio to prawdziwy true schooler, nie chciał ruszać, “skoro dobre” ;–).

    Ale wyszło jeszcze lepiej! I tylko 180 kilogramów. My kupiliśmy połowę, dwa woreczki po 45 kilogramów. Dojrzałe żółte owoce i czekoladowy pudding. Pełna i gęsta. Czy wspominaliśmy już słodycz?

    Jeśli chcecie posłuchać o nowej kawie (i o kawie w Gwatemali w ogóle) – zapraszamy do słuchania Podcastu o kawie. Zabieramy Was w niemal dwugodzinną podróż do Gwatemali. Ruszamy z Jolą Czermińską i Piotrkiem Jeżewskim z 88 Graines. Link jest tutaj: podcast.

    Możecie też obejrzeć nasz FILM NA YOUTUBE, gdzie opisujemy gwatemalski zestaw podcastowy, którego 50% to właśnie ta kawa. Cały zestaw jest dostępny TUTAJ. 

    Obróbka: honey
    Szczep: caturra
    Region: Huehuetenango
    Producent: Mauricio Rosales
    W filiżance: brzoskwiniowe ice tea, herbata, dojrzała cytryna
    Ocena importera: 87,5 pkt.

    Waga netto 250 g

  • CZARNE USTA – Czarna Fala x Magazyn “Usta” (200g)

    49,00 

    Wybraliśmy dwa ziarna z Etiopii, kolebki kawy, by stworzyć z nich prawdziwą petardę! To będzie jak wizyta w fabryce cukierków i orzeźwiających napojów w jednym. Dwie Etiopie, dwie obróbki (myta i naturalna) i jedna szalona, soczysta, ultra-słodka kawa. W końcu to CZARNE USTA!

    Zobacz nasz film o tej kawie: https://www.youtube.com/watch?v=GNYSV5KSaJA

    Skład:
    50% Etiopia Nensebo, obróbka: naturalna, szczepy: lokalne, ocena importera: 86,5 pkt.
    50% Etiopia Sagara, obróbka: myta, szczepy: lokalne, ocena importera: 87 pkt.

    Waga netto: 200g

  • Gwatemala – Podcast o kawie – zestaw (2x250g)

    110,00 

    Zestaw jest owocem naszych wspólnych działań z 88 Graines, importerem kawy z Gwatemali. Jedna z paczek pochodzi z Czarnej Fali, druga natomiast – z Autor Coffee, nowej marki Pawła Kwiatkowskiego, pomysłodawcy i współautora podcastu.

    W nowym odcinku zabieramy Was w niemal dwugodzinną podróż do Gwatemali. Ruszamy z Jolą Czermińską i Piotrkiem Jeżewskim z 88 Graines. Link jest tutaj: podcast.

    FINCA LA MARAVILLA
    Producent: Mauricio Rosales

    Region: Huehuetenango
    Szczep: caturra
    Obróbka: honey

    Ocena importera: 87,5 pkt


    FINACA LAS CODORNICES 

    Producenci: Diana i Hector Ovalle
    Region: Huehuetenango
    Szczep: pacamara i maragogype
    Obróbka: honey
    Ocena importera: 86,5 pkt

  • Etiopia Nensebo (250g)

    59,00 

    Tym razem jesteśmy w regionie Zachodniego Arsi (czyli jakieś 400 km na południe od stolicy, Addis Abeby). Kawa pochodzi od 5 rodzin uprawiających kawę w gminie Nensebo i oddającej swoje zbiory do obróbki w młynie, którego właścicielami są Testi Exporters. Kawa dostała od importera wysoką ocenę – 87 punktów.

    I słusznie, bo to prawdziwa gratka dla fanów słodkich, brzoskwiniowych, cukierkowych wręcz naturali! Z jednej strony stosunkowo lekka, sorbetowa, a z drugiej – pełna smaku, intensywna. Love it or hate it! Ale z pewnością nie pozostawi Cię w wersji “hmm, sam/a nie wiem, taka jakaś nijaka…”.

    Obróbka: natural (sucha)

    Szczep: lokalne 

    Region: Zachodnie Arsi

    Producent: spółdzielnia, eksporter Testi Exporters

    W filiżance: brzoskwiniowe ice tea, herbata, dojrzała cytryna

    Ocena importera: 87 pkt. SCA.

    Waga netto 250 g

  • Etiopia Sagara (250g)

    59,00 

    To kawa od grupy 199 farmerów z okolic wioski Sagara w regionie Sidama (aka Sidamo). Uprawiana wysoko, pomiędzy 1860 a 2160 m npm. W Sagarze jest też stacja myjąca (washing station), czyli miejsce wstępnej obróbki kawy. Eksporterem kawy jest szanowana na etiopskim rynku kawy firma Daye Bensa Coffee, stąd czasem kawę tę można zobaczyć pod nazwą Sagara Daye Bensa. Kawa jest mocno ziołowa, herbaciana, pełna.

    Obróbka: myta

    Szczep: lokalne (74110 i 74112)

    Region: Sidama

    Producent: spółdzielnia, eksporter Daye Bensa

    W filiżance: ziołowa, herbaciana, elegancka

    Ocena importera: 86,5 pkt. SCA.

    Waga netto 250 g

  • Kenia Baragwi Kagongo (250g)

    64,00 
    Baragwi FCS (czyli Farmers’ Cooperative Society), to największa spółdzielnia kawowa w kraju. Z rąk jej członków wychodzą całe wory czarnego złota. To 12 młynów (washing stations), piętnaście tysięcy członków, prawie 70 lat historii. I coraz lepsze kawki, wszyscy najważniejsi gracze na rynku specialiity kupują ziarno z Baragwi. Siła! Kagongo – podobnie jak poprzednia kawa, czyli Guama – to nazwa jednego z młynów. Ten położony jest także w regionie Kirinyaga, 10 km na południe od Guamy i 130 km na północ od stolicy kraju – Nairobi.
    Obróbka: myta
    Region: Kirinyaga
    Producent: Baragwi Farmers’ Cooperative Society
    Szczepy: batian, sl-34, ruiru 11, sl-28
    W filiżance: stay tuned
    Ocena importera: 86,75 pkt
    Waga netto 250 gr.
  • Kolumbia Fincamigos (250g)

    66,00 

    Fantastyczne ziarno z plantacji Fincamigos położonej w sercu kolumbijskiej Antioqui. Blend trzech wyjątkowych szczepów: geishy, sudan rume i tabi. Niezwykle złożona, owocowo-kwiatowa kawa. Bardzo słodka, taką słodyczą ananasa i mango, do tego miodne kwiaty, delikatna, dojrzała kwasowość. Gładka! Kawa z małej, eksperymentalnej plantacji, gdzie na wysokości 1800 metrów kawą obsiane jest tylko 12 hektarów. Tutaj testowane są nowe dla Kolumbii odmiany oraz nowe – społecznie i ekologicznie odpowiedzialne – metody uprawy i obróbki.

    Obróbka: myta

    Szczep: geisha, sudan rume, tabi

    Region: Antioquia

    Producent: Cafexport

    W filiżance: złożona, owocowo-kwiatowa kawa. Bardzo słodka – słodyczą ananasa i mango, do tego miodne kwiaty. Delikatna, dojrzała kwasowość. Gładka.

    Waga netto 250 gr.

  • Indonezja Kerinci (250g)

    61,00 

    Kolejny rok naszej współpracy ze spółdzielnią Kerinci z Sumatry. Młoda, ale mądrze zarządzana, wciąż zwiększająca jakość swojej produkcji. Tym razem mamy kawę w bardzo progresywnej obróbce – nie dość że honey, to jeszcze kontrolowana fermentacja. Delikatna, ale wyczuwalna, czyli naprawdę kontrolowana ;–)

    Bardzo to dobre – taka bombonierka z likworową wisienką, ale w wersji fresh&cool. Choć wcale nie light, to dosyć ciężka kawa. Nie ma w niej, znanej z prostych kaw indonezyjskich, ziemistości. Ale body tyle, że można ją łyżką futrować.

    Obróbka: honey+kontrolowana fermentacja

    Szczep: andung sari, sigarar utang

    Region: Kerinci (Sumatra)

    Producent: spółdzielnia Koerintji Barokah Bersama

    W filiżance: słodkie i lepkie owoce (likierowa wiśnia?), nieco pieprzna i paprykowa. Gęsta, przyjemnie kwasowa, zbalansowana.

    Waga netto 250 gr.

  • Rwanda Rushashi (250g)

    59,00 

    86 pkt. SCA.

    Obróbka: honey
    Region: Gakenke, Prowincja Północna
    Producent: Spółdzielnia Rushashi
    Szczepy: bourbon
    W filiżance: słodkie jabłko, pomarańcza, landrynka
    Waga netto 250 gr.
  • Czteropak przelewów (4x100g/4x250g)

    111,00  od 99,00 
    Zestaw dla odkrywców, niezdecydowanych i rozdawaczy prezentów.
    W jednej przesyłce dostaniesz 4 opakowania naszych kaw przelewowych w opakowaniach po 100 lub 250 g.
    Co jest dokładnie w zestawie? To tajemnica! Z pewnością wszystkie kawy są świeżo wypalone i pochodzą z naszej aktualnej oferty.
    Jedną z tych kaw jest zawsze nasze najnowsze ziarno.
    Pozostałe składniki Czteropaka będą się zmieniać, więc za każdym razem dostaniesz inny zestaw!
    Dodatkowo do każdej paczki dorzucimy jakąś małą niespodziankę – próbkę kolejnej kawy, trochę cascary czy czarnofalową naklejkę.
    Albo odręczny liścik z grafiką Franka 😉

BATCH BREW I ZESTAWY

  • Aeropress + kawa świąteczna!

    149,00 

    Zestaw startowy z aeropressem, jednym z najbardziej uniwersalnych zaparzaczy do kawy! Świetny na prezent, także dla siebie samej/samego (-: Teraz z paczką naszej świątecznej kawy – Kostaryki La Guaca!

    W zestawie:

    – kawa Kostaryka Cafe Rivense La Guaca (full honey special fermentation) – 250 g – palona jaśniej, przelewowo

    – aeropress

    – filtry do aeropressu

    – miarka do kawy

    – mieszadło

    Aeropress daje duże możliwości parzenia kawy. Możemy za jego pomocą przygotować kubek “dużej czarnej”, niczym z przelewówki, ale też coś na wzór espresso – małą, gęstą i mocną kawkę. Do pierwszej warto użyć jaśniej palonej kawy (jak w naszym zestawie), a do drugiej – można pokusić się nawet na coś palonego pod espresso.
    Całość wykonana z wysokiej jakości plastiku, więc przeżyje każdą podróż!
  • Kawiarka Bialetti Moka Express + kawa świąteczna!

    149,00 

    Zestaw startowy dla fanów domowego espresso (albo – jak sugeruje nazwa kawiarki – expresso). Świetny na prezent, także dla siebie samej/samego (-: Teraz z paczką naszej świątecznej kawy – Kostaryki La Guaca!

    W zestawie:

    – kawa Kostaryka Cafe Rivense La Guaca (full honey special fermentation) – 250 g – ciemniej palona, w wersji espresso

    – kawiarka Bialetti Moka Express – rozmiar na 4 bądź 6 filiżanek

    Kawiarka, zwana też kafetierką, kafetierą, mokką, makinetką i wieloma innymi nazwami –  pochodzi z włoskiej fabryki Bialetti. Czyli klasyk nad klasykami, tego modelu wyprodukowano już ponad 200 milionów. Jest zbudowany z aluminium, więc nadaje się na gaz oraz płyty elektryczne (ale nie indukcyjne).
  • Hario V60 Craft Coffee Maker + kawa świąteczna!

    99,00 

    Zestaw startowy do przelewowego parzenia kawy w domu. Świetny na prezent, także dla siebie samej/samego (-: Teraz z paczką naszej świątecznej kawy – Kostaryki La Guaca!

    W zestawie wszystko czego potrzebujesz, by zaparzyć kubek “przelewu”:

    – kawa Kostaryka Cafe Rivense La Guaca (full honey special fermentation) – 250 g – palona jaśniej, w wersji przelewowej

    – plastikowy dripper V60-02 (czyli średni, najpopularniejsza wielkość)
    – szklany dzbanek o poj. 600 ml, czyli tak zwany server
    – 40 papierowych filtrów
    – miarka do ziaren kawy

    No dobra, w zestawie nie ma wody, czajnika, młynka czy wagi. Ale wodę i czajnik to chyba każdy ma, a kawę możemy zmielić my. A waga? No cóż, może sąsiadka pomoże?
  • Gwatemala – Podcast o kawie – zestaw (2x250g)

    110,00 

    Zestaw jest owocem naszych wspólnych działań z 88 Graines, importerem kawy z Gwatemali. Jedna z paczek pochodzi z Czarnej Fali, druga natomiast – z Autor Coffee, nowej marki Pawła Kwiatkowskiego, pomysłodawcy i współautora podcastu.

    W nowym odcinku zabieramy Was w niemal dwugodzinną podróż do Gwatemali. Ruszamy z Jolą Czermińską i Piotrkiem Jeżewskim z 88 Graines. Link jest tutaj: podcast.

    FINCA LA MARAVILLA
    Producent: Mauricio Rosales

    Region: Huehuetenango
    Szczep: caturra
    Obróbka: honey

    Ocena importera: 87,5 pkt


    FINACA LAS CODORNICES 

    Producenci: Diana i Hector Ovalle
    Region: Huehuetenango
    Szczep: pacamara i maragogype
    Obróbka: honey
    Ocena importera: 86,5 pkt

  • Szybki przelew – SŁODKI & PEŁNY – Gwatemala x Brazylia (250g/1000g)

    35,00  / 250g

    Pierwsza z kaw w naszej nowej serii Szybki Przelew, która jest naturalnym rozwinięciem lini do batch brew. To odpowiedź na rosnącą popularność parzenia kawy we wszelkich moccamasterach, fetco czy innych philipsach. Niektórzy lubią też nieco potężniejsze kawy parzone w swoich ręcznych zaparzaczach – od french pressa po v60. W sumie czemu u nie?

    Kawy z serii Szybki Przelew są wypalone nieco ciemniej niż kawy z sekcji filtr, natomiast sporo jaśniej niż klasyczne kawy do espresso. Niektórzy nazwaliby je omniroastem, ale nam wydaje się, że wciąż są jednak jaśniejsze, więc w ekspresie ciśnieniowym raczej się nie sprawdzą ;–)

    Zaczynamy od najpotężniejszej kawy w serii, czyli Słodkiej i Pełnej mieszanki dwóch kaw wypalonej dokładnie tak, jak wskazuje jej nazwa. Chcieliśmy tutaj maksymalnie podkręcić poziom cukru i poczucie pełnego body, aby stworzyć uniwersalny, wysokopijalny zamiennik americano. To świetna kawa na początek dnia: do śniadania albo do pracy. Gęsta słodycz czekolady, masło orzechowe, orzeszki koli.

    W składzie: wraca słodziutkie ziarno od naszego ukochanego Jose Moreiry, a towarzyszy mu lewy prosty od Tiago Alveza, czyli nasza najlepsza w tym momencie kawa z Brazylii.

    50% Gwatemala El Naranjo, myta, szczepy: bourbon i caturra; region: Acatenango. Producent: Jose Moreira.
    50% Brazylia Barinas, pulped natural; szczep: yellow bourbon; region: Araxa-Minas Gerais (Cerrado Mineiro D.O.);. Producent: Tiago Castro Alvez. 

  • Czteropak espresso (4x250g)

    125,00 
    Wielki zestaw testera espresso – od soczystych cukierków do klasyków gatunku!
    W jednej przesyłce dostaniesz 4 opakowania naszych kaw do espresso w opakowaniach po 250 g.
    W zestawie znajdują się wszystkie nasze kawy do espresso – zwykle mamy cztery – albo wybór czterech naszym zdaniem najciekawszych. Z pewnością wszystkie są świeżo wypalone i pochodzą z naszej aktualnej oferty.
    Jedną z tych kaw jest zawsze nasze najnowsze ziarno.
    Pozostałe składniki Czteropaka będą się zmieniać, więc za każdym razem dostaniesz inny zestaw!
    Dodatkowo do każdej paczki dorzucimy jakąś małą niespodziankę – próbkę kolejnej kawy, trochę cascary czy czarnofalową naklejkę. Może nawet rysunek zwierzaka (tylko nie proś o kota ;-)))
  • 1-2-3 Test! Blend (1000g)

    115,00 
    Kilogram kawy do metod przelewowych i batch brew (automatycznych przelewówek). To mieszanka ziaren, nad którymi aktualnie pracujemy – testowe wypały, eksperymenty oraz kawy, które wypadły ze sprzedaży ze względu na datę palenia (starsze niż miesiąc, maksymalnie 3 miesiące od wypalenia). Zawartość będzie się więc zmieniać z tygodnia na tydzień, raz może to być mieszanka kilku kaw, innym razem tylko jedna kawa, ale w trzech różnych paleniach. Zawsze jednak to ziarno speciality.
    Dla nałogowych kawoszy z mniejszym budżetem!
    Więcej o tej kawie na naszym kanale wideo: https://www.youtube.com/watch?v=mTLbaH4aKPc
  • Czteropak przelewów (4x100g/4x250g)

    111,00  od 99,00 
    Zestaw dla odkrywców, niezdecydowanych i rozdawaczy prezentów.
    W jednej przesyłce dostaniesz 4 opakowania naszych kaw przelewowych w opakowaniach po 100 lub 250 g.
    Co jest dokładnie w zestawie? To tajemnica! Z pewnością wszystkie kawy są świeżo wypalone i pochodzą z naszej aktualnej oferty.
    Jedną z tych kaw jest zawsze nasze najnowsze ziarno.
    Pozostałe składniki Czteropaka będą się zmieniać, więc za każdym razem dostaniesz inny zestaw!
    Dodatkowo do każdej paczki dorzucimy jakąś małą niespodziankę – próbkę kolejnej kawy, trochę cascary czy czarnofalową naklejkę.
    Albo odręczny liścik z grafiką Franka 😉

CZARNY RYNEK (OUTLET)

  • Brazylia Fazenda Barinas – espresso(250g) – palona 13.05

    18,00 

    Jesteś na czarnym rynku, to tutaj są tanie produkty spod lady ;–)

    To kawa w pełni sprawna, tylko miała pecha i nikt jej nie kupił w ciągu miesiąca od daty palenia…

    Obróbka: pulped natural
    Region: Araxa-Minas Gerais (Cerrado Mineiro D.O.)
    Szczep: yellow bourbon
    Producent: Tiago Castro Alvez
    W filiżance: czekolada z orzechami włoskimi (nutella?), nutka anyżu i lukrecji, w końcówce słodki grejpfrut
    84,25 pkt. SCA.
    Plantacja posiada certyfikację UTZ/Rainforest Alliance.
    Polecamy jako nowoczesne, ale nie szalone espresso. Jest nieco kwasowości. Do ekspresów kolbowych i kafetierek.
  • Kostaryka La Candelilla – lot Monte Canet – espresso (250g) – palona 17.02

    19,00 

    Jesteś na czarnym rynku, to tutaj są tanie produkty spod lady ;–)

    To kawa w pełni sprawna, tylko miała pecha i nikt jej nie kupił w ciągu miesiąca od daty palenia…

    Polecamy ostrożnym badaczom nowych terenów. Kawa wypalona nieco jaśniej niż nasze klasyczne espresso, trzeba spodziewać się niewielkiej dozy kwasowości (i dużo słodyczy!). Do ekspresu kolbowego i kafetierki.

    Obróbka: myta

    Region: Tarrazu

    Szczepy: caturra, catuai, geisha

    Producent: Mario Solis dla La Candelilla

    Punktacja SCA: 84,25 pkt.

    W filiżance: fistaszki, marcepanowe czekoladki, suszone owoce

    Link do filmu -> https://www.youtube.com/watch?v=nqg-_BizNYU&ab_channel=CzarnaFala

    Data palenia: 24 czerwca 2021

  • ETIOPIA DAANNISA LOT 1 (250g) – palona 12.12

    23,00 

    Jesteś na czarnym rynku, to tutaj są tanie produkty spod lady ;–)

    To kawa w pełni sprawna, tylko miała pecha i nikt jej nie kupił w ciągu miesiąca od daty palenia…

    87 punktów cuppingowych SCA. Uprawiana w regionie Guji przez czlonków spółdzielni Daannisa

    Kawa jest opisana jako Grade 1, czyli najwyższej możliwej jakości. Banko Gotiti to uznany w świecie speciality producent i to ziarno nie zawodzi, dając bardzo klasyczny w swojej etiopskości napar.

    Obróbka: sucha (natural)

    Region: Guji

    Szczepy: gibirinna i serto

    Producent: Spółdzielnia Daannisa

    87 pkt. SCA

    W filiżance: jak aperol spritz! Brzoskwinie, pomarańcze sycylijskie, herbata z miętą

    Waga netto 250 gr.

  • Kenia New Mitaboni AA (250g) – 03.02

    28,00 

    Jesteś na czarnym rynku, to tutaj są tanie produkty spod lady ;–)

    To kawa w pełni sprawna, tylko miała pecha i nikt jej nie kupił w ciągu miesiąca od daty palenia…

    Obróbka: myta
    Region: Kirinyaga
    Producent: spółdzielnia New Mitaboni
    Szczepy: SL28, SL34, batian
    W filiżance: herbaciano-cytrynowa, słodko-owocowa, delikatnie-oolongowa
    Kawa ma grading AA, czyli najwyższy oraz została oceniona na 85,5 pkt wg SCA.
    Waga netto 250 gr.
  • Rwanda Abakundakawa (250g) – palona 10.02

    28,00 

    Jesteś na czarnym rynku, to tutaj są tanie produkty spod lady ;–)

    To kawa w pełni sprawna, tylko miała pecha i nikt jej nie kupił w ciągu miesiąca od daty palenia…

  • Rwanda Rushashi (250g) – palona 17.05

    29,50 

    Jesteś na czarnym rynku, to tutaj są tanie produkty spod lady ;–)

    To kawa w pełni sprawna, tylko miała pecha i nikt jej nie kupił w ciągu miesiąca od daty palenia…

    Obróbka: honey
    Region: Gakenke, Prowincja Północna
    Producent: Spółdzielnia Rushashi
    Szczepy: bourbon
    W filiżance: słodkie jabłko, pomarańcza, landrynka
    Waga netto 250 gr.
  • Kolumbia Finca La Rabija (250g) – palona 17.05

    28,00 

    Jesteś na czarnym rynku, to tutaj są tanie produkty spod lady ;–)

    To kawa w pełni sprawna, tylko miała pecha i nikt jej nie kupił w ciągu miesiąca od daty palenia…

    Elegancki i zbalansowany szczep castillo od Libio Ivana Santander Pareño z plantacji La Rabija, położonej bardzo wysoko, bo na 1900 m ponad poziomem morza w regionie Nariño (pd-zach Kolumbia). La Rabija (“ogonek” po hiszpańsku, czy to nie słodkie?) to mała farma, zaledwie 1-hektarowa. Selektywna zbiórka wyłącznie dojrzałych owoców, zdzieranie pulpy, 12-godzin fermentacji przez noc, mycie czystą wodą i suszenie na patiach 8-12 dni. Dry milling robiony zewnętrznie.

    Obróbka: myta

    Szczep: castillo

    Region: Nariño

    Producent: Libio Ivan Santander Pareño

    W filiżance: żółte owoce, masło orzechowe, balans, delikatna kwasowość

    Waga netto 250 gr.

    Link do filmu-> https://www.youtube.com/watch?v=g6S-NGqA2gM&t=16s&ab_channel=CzarnaFala

  • Kostaryka La Candelilla – lot Monte Canet – espresso (250g) – palona 30.04

    22,50 

    Jesteś na czarnym rynku, to tutaj są tanie produkty spod lady ;–)

    To kawa w pełni sprawna, tylko miała pecha i nikt jej nie kupił w ciągu miesiąca od daty palenia…

    Polecamy ostrożnym badaczom nowych terenów. Kawa wypalona nieco jaśniej niż nasze klasyczne espresso, trzeba spodziewać się niewielkiej dozy kwasowości (i dużo słodyczy!). Do ekspresu kolbowego i kafetierki.

    Obróbka: myta

    Region: Tarrazu

    Szczepy: caturra, catuai, geisha

    Producent: Mario Solis dla La Candelilla

    Punktacja SCA: 84,25 pkt.

    W filiżance: fistaszki, marcepanowe czekoladki, suszone owoce

    Link do filmu -> https://www.youtube.com/watch?v=nqg-_BizNYU&ab_channel=CzarnaFala

    Data palenia: 24 czerwca 2021

  • ETIOPIA DAANNISA LOT 1 (250g) – palona 17.02

    25,00 

    Jesteś na czarnym rynku, to tutaj są tanie produkty spod lady ;–)

    To kawa w pełni sprawna, tylko miała pecha i nikt jej nie kupił w ciągu miesiąca od daty palenia…

    87 punktów cuppingowych SCA. Uprawiana w regionie Guji przez czlonków spółdzielni Daannisa

    Kawa jest opisana jako Grade 1, czyli najwyższej możliwej jakości. Banko Gotiti to uznany w świecie speciality producent i to ziarno nie zawodzi, dając bardzo klasyczny w swojej etiopskości napar.

    Obróbka: sucha (natural)

    Region: Guji

    Szczepy: gibirinna i serto

    Producent: Spółdzielnia Daannisa

    87 pkt. SCA

    W filiżance: jak aperol spritz! Brzoskwinie, pomarańcze sycylijskie, herbata z miętą

    Waga netto 250 gr.

  • Kenia New Mitaboni AA (250g) – 17.05

    30,00 

    Jesteś na czarnym rynku, to tutaj są tanie produkty spod lady ;–)

    To kawa w pełni sprawna, tylko miała pecha i nikt jej nie kupił w ciągu miesiąca od daty palenia…

    Obróbka: myta
    Region: Kirinyaga
    Producent: spółdzielnia New Mitaboni
    Szczepy: SL28, SL34, batian
    W filiżance: herbaciano-cytrynowa, słodko-owocowa, delikatnie-oolongowa
    Kawa ma grading AA, czyli najwyższy oraz została oceniona na 85,5 pkt wg SCA.
    Waga netto 250 gr.
  • KOLUMBIA GUETIA-POSCUE-YUNDA (250g) – palona 11.12.2020

    23,50 

    Jesteś na czarnym rynku, to tutaj są tanie produkty spod lady ;–)

    To kawa w pełni sprawna, tylko miała pecha i nikt jej nie kupił w ciągu miesiąca od daty palenia…

    Pochodzi od trzech malutkich producentów, którzy pracują zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Rubiel Guetia, Juan Pablo Emilio Poscue i Feliciano Yunda należą do Spółdzielni Comepcafe. Nie jest ona jednak – jak w przypadku ziaren z Etiopii – miksem produkcji wszystkich członków spółdzielni (w tym wypadku to nieco ponad 40 gospodarstw), a wyłącznie tych trzech rolników. 86 punktów SCA.

    Opowieść o kawie jest tutaj: https://www.facebook.com/czarnafala/videos/685809772196776/

    Obróbka: myta

     Region: Cauca

    Szczepy: colombia, castillo i tambo

    Producent: Rubiel Guetia, Juan Pablo Emilio Poscue i Feliciano Yunda (Comepcafe Co-op)

    W filiżance: czekoladka wiśniowa, brzoskwinia, czereśnia, ciasto drożdżowe

    Waga netto 250 gr

  • Brazylia Santo Inacio – espresso (250g) – palona 17.02

    16,00 

    Jesteś na czarnym rynku, to tutaj są tanie produkty spod lady ;–)

    To kawa w pełni sprawna, tylko miała pecha i nikt jej nie kupił w ciągu miesiąca od daty palenia…

    Ziarna z obrabianej na sucho Brazylii powoli stają się tradycją w naszym menu. Ten produkujący prawie połowę światowej kawy kraj ma olbrzymi potencjał – oprócz słabych i średnich ziaren przemysłowych kryją się tam także prawdziwe perełki. Od jakiegoś czasu współpracujemy z niewielkim polsko-brazylijskiem importerem i szukamy takich cukierków. Tym razem mamy – na wyłączność w Polsce – kawę z Santo Inacio, jednej z czterech farm progresywnego agronoma-biznesmena Luiza Monguiloda.

    Kawa jest certyfikowana Rainforest Alliance/UTZ.

     

    Obróbka: natural

    Producent: Luiz Augusto Pereira Monguilod

    Szczepy: yellow bourbon

    Punktacja SCA: 84,75 pkt.

    W filiżance: słodkie, pełne i stosunkowo ciężkie espresso. Nugat z nutkami anyżu i marcepanu. Z mlekiem – słodki migdał. 

Start typing and press Enter to search

Karta koszyka