IKONKA cold brew

Cold brew

Kawa “parzona” – a tak naprawdę macerowana – na zimno. Świetnie chłodzi i orzeźwia, dostarczając w podstępny sposób potężną dawkę kofeiny!
  • przygotuj świeżą zimną wodę (filtrowaną lub niskozmineralizowaną źródlaną typu Żywiecki Kryształ) oraz 60 gr rześkiego, owocowego ziarna na każdy litr napoju. My używamy palonej pod przelew/filtr Etiopii, Kenii czy Rwandy, a dla lubiących nieco cięższe maceraty polecamy kawy z Ameryki Łacińskiej, choćby Kolumbię czy Kostarykę
  • zmiel grubo (grubiej niż na wszelakie przelewy)
  • zalej zimną wodą (najprostsza metoda: kupujesz Żywiecki Kryształ – wypijasz litr z 5-litrowej butli, wsypujesz paczkę 250 gr kawy i voila!)
  • porządnie wymieszaj (lub wytrząśnij, jeśli robisz w butelce)
  • schowaj do lodówki na 24 h
  • przefiltruj. Szachiści przez filtr do V60, pokerzyści przez gazę z apteki, a profesjonaliści przez specjalny filtr z materiału lub plastiku
  • podawaj mocno schłodzone albo z dodatkiem małej ilości lodu
  • niewielki dodatek mleka, najlepiej skoncentrowanego (żeby nie rozrzedzić napoju) może dać radę
  • możesz przechować dzień czy dwa w lodówce
Aktualizacja…
  • Brak produktów w koszyku.
Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Zobacz więcej
Zamknij