Wysyłka zamówień od 79 zł paczkomatem gratis!
COFFEE_ICON_kafeteria

KAFETIERKA

Stara włoska metoda, która nie traci na popularności od kilkudziesięciu lat. Unieśmiertelniona przez pana Bialetti i jego ekspresiki z wąsatym ludzikiem w kapeluszu. Zwana też kawiarką, mokatierką lub makinetką.
Pozwala uzyskać małą, gęstą, stężoną kawę niczym espresso, tyle że bez cremy na powierzchnii. Jeśli użyjemy więcej wody – dostaniemy większą czarną kawę, niczym lungo czy americano.

Klasyczna metoda:

  • zagotuj czystą, świeżą, przefiltrowaną wodę (niektórzy używają gorącej wody, aby skrócić cały proces, klasycznie używa się zimnej)
  • rozkręć maszynkę
  • wlej wodę do dolnej części kafetiery. Pamiętaj, aby nigdy nie nalewać ponad zaworek bezpieczeństwa!
  • umieść sitko na miejscu, wsyp drobno zmieloną kawę (niektórzy używają mielenia jak na espresso, inni – nieco grubszego). Nie ubijaj kawy, wystarczy rozłożyć ją równo w sitku.
  • doza – to zależy od Twoich preferencji! Zacznij może od wody pod zaworek i 3/4 sitka kawy, dograsz to w kolejnych parzeniach 
  • postaw ekspres na średnim ogniu
  • gdy tylko kawa przestanie wylewać się do górnej części równym strumieniem i zaczyna „pluć” mieszanką  kawy i pary wodnej – natychmiast zdejmij kafetierę z ognia
  • rozlej do filiżanek 
  • to jest ewentualny moment na dodatki: mleko czy gorącą wodę
Aktualizacja…
  • Brak produktów w koszyku.
Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Zobacz więcej