Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies.
Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
Zobacz więcej
Cyondo. Kolejna Rwanda, tym razem do filtra.
Najnowsze ziarna w naszym menu, trzecia już premiera w tym roku! Świeża, czyściutka, lekka kawa, prawdziwa zapowiedź wiosny.
Już do wyjęcia tutaj: https://czarnafala.pl/produkt/rwanda-cyondo/
Cyondo to nazwa tzw. washing station, czyli miejsca obróbki kawy, w którym – wbrew nazwie – nie tylko się kawy “myje” (ale fakt, jest to kawa myta), ale też suszy i poddaje innym etapom obróbki. Cyondo Washing Station powstała niedawno, bo w 2014 roku, w miejscu o uroczej nazwie Bukumba Hills, nad jeziorem Kivu. Kawę do stacji dostarcza ponad 600 rolników z okolicy, a moce przerobowe Cyondo sięgają 500 ton na sezon.
Wszystkie ziarna pochodzą z jednego szczepu – bourbon – a bardzo dokładny proces ręcznego zbioru, segregacji i obróbki sprawiają, że nasz “lot” (czyli konkretna partia produkcyjna) został oceniony 86 punktów SCA.
Kawę sprowdadziliśmy dzięki 1000 Hills Products, od chłopaków także pochodzą zdjęcia, bo oni z tych, co to działają na miejscu (-: