Jednym zdaniem? Jak Brazylia nie-z-Brazylii: słodki i gładki „tłuścioch”.
Najwyżej położona farma w kawowym „portfelu” rodziny Mierisch, która zarządza w sumie 14 plantacjami w Nikaragui oraz Hondurasie. Na 1600-1700 m npm mają prawie 100 hektarów kawowych upraw, w tym tego oto bardzo klasycznego zawodnika reprezentującego szczep red catuai.
Kawa pochodzi z plantacji Cerro Azul i jest myta (a nie, jak większość Brazylii natural lub pulped natural). To w zasadzie nutella w płynie: gęsta, tłusta niemal kawa z dużą słodyczą i wyraźnymi nutami orzecha laskowego, czekolady i karmelu. Dla tych, którym znudziła się Brazylia 😉
Obróbka: myta
Region: Comayagua
Producent: Fincas Mierisch
Szczep: red catuai
W filiżance: orzechy laskowe, czekolada, karmel.
Ocena importera: 84 pkt. SCA.
Waga netto 250 gr.