Wracamy do rwandyjskiej Rushashi. Po genialnej, wspaniałej, oh-ah, ukochanej kawie naszego roastera Konrada – honeyowej Rushashi – czas na naturalne ziarno z tej samej spółdzielni.
Założyło ją w 2004 roku 180 farmerów. Teraz liczy ponad 2000 osób, głównie kobiet. Spółdzielnia ma demokratycznie wybierane władze, wypłaca członkom dywidendę i zapewnia im ubezpieczenie zdrowotne. Kawa uprawiana jest w górach, na wulkanicznej glebie. Spółdzielnia ma certyfikację fair trade i organiczną, jej kawy były wielokrotnie w finałach Cup of Excellence. Nasze ziarno zostało ocenione na 87 pkt.
Wkrótce kolejne kawy z Rushashi – myta i honey!
Obróbka: natural
Region: Gakenke, Prowincja Północna
Producent: Spółdzielnia Rushashi
Szczepy: bourbon
W filiżance: truskawka, mus czekoladowy, hibiskus
Ocena importera: 87 pkt. SCA.
Waga netto 250 gr.