KAWA Z RZEMIEŚLNICZEJ PALARNI

ESPRESSO

  • Brazylia Cerrado (1000g)

    120,00 
    Nasza podstawowa kawa do espresso. “Podstawowa” nie oznacza, że słaba. To raczej kawa klasyczna, dla mniej odważnych kawoszy. Mało kwasowości, nieco ciemniejsze palenie, choć wciąż nie jest to włoski styl. Dobra także do ekspresów automatycznych, które dozują nieco mniej kawy.
    Obróbka: natural
    Region: Minas Gerais
    Producent: NuCoffee
    Szczepy: yellow bourbon
    W filiżance: kakao, karmel, cynamon
    Uwaga! Ta kawa jest dostępna tylko w opakowaniach kilogramowych!
  • Rwanda Mabanza

    50,00  / 250g

    Obróbka: myta

    Region: Rutsiro, Zachodnia Prowincja

    Producent: spółdzielnia Kopakama

    Szczep: red bourbon

    W filiżance: słodka pomarańcza, owoce pestkowe, nieco karmelu

     

  • Brazylia Santo Inacio

    35,00  / 250g

    Ziarna z obrabianej na sucho Brazylii powoli stają się tradycją w naszym menu. Ten produkujący prawie połowę światowej kawy kraj ma olbrzymi potencjał – oprócz słabych i średnich ziaren przemysłowych kryją się tam także prawdziwe perełki. Od jakiegoś czasu współpracujemy z niewielkim polsko-brazylijskiem importerem i szukamy takich cukierków. Tym razem mamy – na wyłączność w Polsce – kawę z Santo Inacio, jednej z czterech farm progresywnego agronoma-biznesmena Luiza Monguiloda.

    Kawa jest certyfikowana Rainforest Alliance/UTZ.

     

    Obróbka: natural

    Producent: Luiz Augusto Pereira Monguilod

    Szczepy: yellow bourbon

    Punktacja SCA: 84,75 pkt.

    W filiżance: słodkie, pełne i stosunkowo ciężkie espresso. Nugat z nutkami anyżu i marcepanu. Z mlekiem – słodki migdał. 

  • PERU COOPERATIVA GALITO DE LAS ROCAS

    45,00  / 250g
    Obróbka: myta
    Region: Nambale
    Producent: Coop. Gallito de las Rocas
    Szczepy: catimor, caturra, pache, typica, gran colombia
    W filiżance: tost z masłem orzechowym i miodem!
    250g

FILTR

  • Peru Rufino Vargas Mondragon

    59,00 

    myta

    region: Cajamarca;

    szczep: caturra;

    87 pkt. SCA.

    W filiżance: “strawberry, kaffir lime, milk chocolate. Complex and floral with a sparkling acidity”.

  • Indonezja Kerinci Gunung Tujuh

    57,00 

    W tej kawie wszystko jest dla nas nowe. To niezwykle potężna kawa z długaśnym afterem. Ale to nie jest potęga kaw z Brazylii, ta jest znacznie bardziej pikantna, pieprzno-muszkatołowa. Do tego stonowana melasowa słodycz i grillowane owoce. Bardzo ciekawa, zapadająca w pamięć kawa. Obróbka –  Metoda giling basah, czyli z angielskiego “wet hulled”, to klasyczna indonezyjska metoda na szybciocha, produkt bylejakich nie tylko w Polsce lat 70. i 80. Farmerzy mechanicznie zdzierali wierzchnią warstwę z owocu kawowca i suszyli na patiach przez jeden (!) dzień, po czym kawa – wciąż o wilgotności ok. 35% – trafiała do handlarzy, którzy dalej, lepiej lub gorzej,  procesowali ziarno. Stąd jeszcze do niedawna był to synonim niestabilnej kawy. Ale wiele się zmieniło, spółdzielnie takie jak Koerintji Barokah Bersama mają wszystko dobrze ogarnięte, w tym dwutygodniowe suszenie na lokalnej wersji African beds, dodatkowo osłoniętych przed opadami dachem.

    Obróbka: honey wet-hulled

    Region: Sumatra

    Szczepy: sigarar utang, andung sari

    Producent: Spółdzielni Koerintji Barokah Bersama

    86 pkt. SCA

    W filiżance: pełna, słodko-pikantna kawa, przyprawy piernikowe, melasa, grillowane owoce

  • KOLUMBIA GUETIA-POSCUE-YUNDA

    57,00  / 250g

    Pochodzi od trzech malutkich producentów, którzy pracują zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Rubiel Guetia, Juan Pablo Emilio Poscue i Feliciano Yunda należą do Spółdzielni Comepcafe. Nie jest ona jednak – jak w przypadku ziaren z Etiopii – miksem produkcji wszystkich członków spółdzielni (w tym wypadku to nieco ponad 40 gospodarstw), a wyłącznie tych trzech rolników. 86 punktów SCA.

    Opowieść o kawie jest tutaj: https://www.facebook.com/czarnafala/videos/685809772196776/

    Obróbka: myta

     Region: Cauca

    Szczepy: colombia, castillo i tambo

    Producent: Rubiel Guetia, Juan Pablo Emilio Poscue i Feliciano Yunda (Comepcafe Co-op)

    W filiżance: czekoladka wiśniowa, brzoskwinia, czereśnia, ciasto drożdżowe

  • ETIOPIA BANKO GOTITI

    58,00  / 250g

    87 punktów cuppingowych SCA. Uprawiana w regionie Yirgacheffe przez działającą od 2012 roku spółdzielnię, która zrzesza obecnie ok. 600 rodzin uprawiających lokalne (tradycyjne) szczepy kawowca.

    Kawa jest opisana jako Grade 1, czyli najwyższej możliwej jakości. Banko Gotiti to uznany w świecie speciality producent i to ziarno nie zawodzi, dając bardzo klasyczny w swojej etiopskości napar.

    Obróbka: myta

    Region: Yirgecheffe

    Szczepy: lokalne (heirloom)

    Producent: Spółdzielnia Banko Gotiti

    87 pkt. SCA

    W filiżance: etiopska klasyka, czyli dojrzała cytryna, bergamotka, herbata

  • PERU COOPERATIVA GALLITO DE LAS ROCAS, ORGANICZNA (1000g)

    145,00 

    Myta

    Region: Nambale,

    Szczepy: catimor, caturra, pache, typica, gran colombia,

    Producent: Coop. Gallito de las Rocas.

    W filiżance: tost z masłem orzechowym i miodem!

  • Rwanda Cyondo

    55,00  / 250g

    Nowe ziarna w naszym menu, oficjalne rozpoczęcie sezonu 2019/20! Świeża, czyściutka, lekka kawa, zapowiedź wiosny w środku zimy. Cyondo to nazwa tzw. washing station, czyli miejsca obróbki kawy, w którym – wbrew nazwie – nie tylko się kawy “myje” (ale fakt, jest to kawa myta), ale też suszy i poddaje innym etapom obróbki.

    Cyondo Washing Station powstała niedawno, bo w 2014 roku, w miejscu o uroczej nazwie Bukumba Hills, nad jeziorem Kivu. Kawę do stacji dostarcza ponad 600 rolników z okolicy, a moce przerobowe Cyondo sięgają 500 ton na sezon.
    Wszystkie ziarna pochodzą z jednego szczepu – bourbon – a bardzo dokładny proces ręcznego zbioru, segregacji i obróbki sprawiają, że nasz “lot” (czyli konkretna partia produkcyjna) został oceniony 86 punktów SCA.
    Obróbka: myta (washed)
    Region: Zachodnia Prowincja
    Producent: Cyondo Washing Station
    Szczepy: bourbon
    W filiżance: melon, fistaszki, landrynki
  • Kostaryka Palmichal Micro Mill

    52,00  / 250g
    Obróbka: honey
    Region: Tarrazu
    Producent: Palmichal Micro Mill
    Szczepy: sarchimor
    W filiżance: irysy, ciemna czekolada, cukier muscovado.

KAWA BEZKOFEINOWA i CASCARA

  • Cascara Rwanda Rushashi

    49,00 

    Wspaniała, soczysta, organiczna cascara z Rwandy, od naszych przyjaciół z 1000 Hills Products. Przyleciała samolotem, ze świeżutkiego zbioru.

    Obróbka: natural

    Region: Prowincja Zachodnia

    Szczep: red bourbon

    Producent: Spółdzielnia Rushashi

    Ocena SCA: 89 pkt

    W filiżance: słodka petarda, pełna pięść super-dojrzałych, suszonych owoców!

    Masa netto: 200gr

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart