KAWA Z RZEMIEŚLNICZEJ PALARNI

ESPRESSO

  • Brazylia Cerrado (1000g)

    120,00 
    Nasza podstawowa kawa do espresso. “Podstawowa” nie oznacza, że słaba. To raczej kawa klasyczna, dla mniej odważnych kawoszy. Mało kwasowości, nieco ciemniejsze palenie, choć wciąż nie jest to włoski styl. Dobra także do ekspresów automatycznych, które dozują nieco mniej kawy.
    Obróbka: natural
    Region: Minas Gerais
    Producent: NuCoffee
    Szczepy: yellow bourbon
    W filiżance: kakao, karmel, cynamon
    Uwaga! Ta kawa jest dostępna tylko w opakowaniach kilogramowych!
  • Rwanda Mabanza

    50,00  / 250g

    Obróbka: myta

    Region: Rutsiro, Zachodnia Prowincja

    Producent: spółdzielnia Kopakama

    Szczep: red bourbon

    W filiżance: słodka pomarańcza, owoce pestkowe, nieco karmelu

     

  • Brazylia Cachoeira da Grama

    35,00  / 250g
    Świeży zbiór ulubionej przez Darka, naszego mistrza palenia, Brazylii wraca do menu. Cachoeiry da Grama, to niewielka, butikowa wręcz plantacja – w Brazylii 2 tysiące worków (roczna produkcja Cachoeiry) to kropelka w olimpijskim basenie…
    Od 2016 jest polem do eksperymentów dla Bourbon Speciality Coffees, skupionego na jakości producenta kawy, który wyrósł z rodzinnych farm dwóch kuzynów: Gabriela de Carvalho Diasa i Cristiano Ottoniego.Ręczny, selektywny zbiór, dokładna obróbka, wciąż podnoszone standardy – kawa, która trafi w Wasze ręce to owoc tygodni wytężonej pracy mnóstwa ludzi. My palimy ją pod nowoczesne espresso. Będą nuty owocowe, ale też duużo słodyczy i balansu. Z pewnością polubi się też z niewielką ilością mleka.

    Obróbka: natural

    Producent: Bourbon Speciality Coffees

    Szczepy: yellow bourbon

    W filiżance: pełna, krągła, mnóstwo czekolady! Słodka, zbalansowana i – podobnie jak dobra czekolada – z przyjemną, ale z pewnością nie dominującą kwasowością.

  • PERU COOPERATIVA GALITO DE LAS ROCAS

    45,00  / 250g
    Obróbka: myta
    Region: Nambale
    Producent: Coop. Gallito de las Rocas
    Szczepy: catimor, caturra, pache, typica, gran colombia
    W filiżance: tost z masłem orzechowym i miodem!
    250g

FILTR

  • Indonezja Kerinci Gunung Tujuh

    57,00 

    W tej kawie wszystko jest dla nas nowe. To niezwykle potężna kawa z długaśnym afterem. Ale to nie jest potęga kaw z Brazylii, ta jest znacznie bardziej pikantna, pieprzno-muszkatołowa. Do tego stonowana melasowa słodycz i grillowane owoce. Bardzo ciekawa, zapadająca w pamięć kawa. Obróbka –  Metoda giling basah, czyli z angielskiego “wet hulled”, to klasyczna indonezyjska metoda na szybciocha, produkt bylejakich nie tylko w Polsce lat 70. i 80. Farmerzy mechanicznie zdzierali wierzchnią warstwę z owocu kawowca i suszyli na patiach przez jeden (!) dzień, po czym kawa – wciąż o wilgotności ok. 35% – trafiała do handlarzy, którzy dalej, lepiej lub gorzej,  procesowali ziarno. Stąd jeszcze do niedawna był to synonim niestabilnej kawy. Ale wiele się zmieniło, spółdzielnie takie jak Koerintji Barokah Bersama mają wszystko dobrze ogarnięte, w tym dwutygodniowe suszenie na lokalnej wersji African beds, dodatkowo osłoniętych przed opadami dachem.

    Obróbka: honey wet-hulled

    Region: Sumatra

    Szczepy: sigarar utang, andung sari

    Producent: Spółdzielni Koerintji Barokah Bersama

    86 pkt. SCA

    W filiżance: pełna, słodko-pikantna kawa, przyprawy piernikowe, melasa, grillowane owoce

  • KOLUMBIA GUETIA-POSCUE-YUNDA

    57,00  / 250g

    Pochodzi od trzech malutkich producentów, którzy pracują zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Rubiel Guetia, Juan Pablo Emilio Poscue i Feliciano Yunda należą do Spółdzielni Comepcafe. Nie jest ona jednak – jak w przypadku ziaren z Etiopii – miksem produkcji wszystkich członków spółdzielni (w tym wypadku to nieco ponad 40 gospodarstw), a wyłącznie tych trzech rolników. 86 punktów SCA.

    Opowieść o kawie jest tutaj: https://www.facebook.com/czarnafala/videos/685809772196776/

    Obróbka: myta

     Region: Cauca

    Szczepy: colombia, castillo i tambo

    Producent: Rubiel Guetia, Juan Pablo Emilio Poscue i Feliciano Yunda (Comepcafe Co-op)

    W filiżance: czekoladka wiśniowa, brzoskwinia, czereśnia, ciasto drożdżowe

  • ETIOPIA BANKO GOTITI

    58,00  / 250g

    87 punktów cuppingowych SCA. Uprawiana w regionie Yirgacheffe przez działającą od 2012 roku spółdzielnię, która zrzesza obecnie ok. 600 rodzin uprawiających lokalne (tradycyjne) szczepy kawowca.

    Kawa jest opisana jako Grade 1, czyli najwyższej możliwej jakości. Banko Gotiti to uznany w świecie speciality producent i to ziarno nie zawodzi, dając bardzo klasyczny w swojej etiopskości napar.

    Obróbka: myta

    Region: Yirgecheffe

    Szczepy: lokalne (heirloom)

    Producent: Spółdzielnia Banko Gotiti

    87 pkt. SCA

    W filiżance: etiopska klasyka, czyli dojrzała cytryna, bergamotka, herbata

  • PERU COOPERATIVA GALLITO DE LAS ROCAS, ORGANICZNA (1000g)

    145,00 

    Myta

    Region: Nambale,

    Szczepy: catimor, caturra, pache, typica, gran colombia,

    Producent: Coop. Gallito de las Rocas.

    W filiżance: tost z masłem orzechowym i miodem!

  • Brazylia Fazenda Londrina

    74,00  / 250g
    Świeżutka kawa z kontrolowanej fermentacji od Jorge Naimega z brazylijskiego Cerrado de Minas. To jego najlepsza kawa w tym sezonie, jako jedyna osiągnęła też 90 punktów cuppingowych SCA. Jest to prawdziwy mikro-lot: 180 kilogramów. Jeden z worków (albo wręcz “woreczków”, bo to 30-kilowe paczki) trafił do nas!
    Obróbka: sucha (natural) plus kontrolowana fermentacja
    Region: Coromandel/Cerrado de Minas
    Producent: Jorge Naimeg
    Szczepy: acaua
    W filiżance: mango, jaśmin, owoce tropikalne, rodzynki
  • Rwanda Cyondo

    55,00  / 250g

    Nowe ziarna w naszym menu, oficjalne rozpoczęcie sezonu 2019/20! Świeża, czyściutka, lekka kawa, zapowiedź wiosny w środku zimy. Cyondo to nazwa tzw. washing station, czyli miejsca obróbki kawy, w którym – wbrew nazwie – nie tylko się kawy “myje” (ale fakt, jest to kawa myta), ale też suszy i poddaje innym etapom obróbki.

    Cyondo Washing Station powstała niedawno, bo w 2014 roku, w miejscu o uroczej nazwie Bukumba Hills, nad jeziorem Kivu. Kawę do stacji dostarcza ponad 600 rolników z okolicy, a moce przerobowe Cyondo sięgają 500 ton na sezon.
    Wszystkie ziarna pochodzą z jednego szczepu – bourbon – a bardzo dokładny proces ręcznego zbioru, segregacji i obróbki sprawiają, że nasz “lot” (czyli konkretna partia produkcyjna) został oceniony 86 punktów SCA.
    Obróbka: myta (washed)
    Region: Zachodnia Prowincja
    Producent: Cyondo Washing Station
    Szczepy: bourbon
    W filiżance: melon, fistaszki, landrynki
  • Kostaryka Palmichal Micro Mill

    52,00  / 250g
    Obróbka: honey
    Region: Tarrazu
    Producent: Palmichal Micro Mill
    Szczepy: sarchimor
    W filiżance: irysy, ciemna czekolada, cukier muscovado.
  • Gwatemala Finca El Morito

    53,00  / 250g
    Obróbka: natural (sucha)
    Region: Santa Rosa
    Producent: Finca El Morito – Jose Roberto Monterroso
    Szczepy: bourbon, typica, mundo novo
    W filiżance: miodowa, pełna, zbalansowana, zaskakująco czysta jak na naturala

KAWA BEZKOFEINOWA i CASCARA

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart