KAWA Z RZEMIEŚLNICZEJ PALARNI

ESPRESSO

  • Brazylia Cerrado (1000g)

    120,00 
    Nasza podstawowa kawa do espresso. “Podstawowa” nie oznacza, że słaba. To raczej kawa klasyczna, dla mniej odważnych kawoszy. Mało kwasowości, nieco ciemniejsze palenie, choć wciąż nie jest to włoski styl. Dobra także do ekspresów automatycznych, które dozują nieco mniej kawy.
    Obróbka: natural
    Region: Minas Gerais
    Producent: NuCoffee
    Szczepy: yellow bourbon
    W filiżance: kakao, karmel, cynamon
    Uwaga! Ta kawa jest dostępna tylko w opakowaniach kilogramowych!
  • Brazylia Santo Inacio

    35,00  / 250g

    Ziarna z obrabianej na sucho Brazylii powoli stają się tradycją w naszym menu. Ten produkujący prawie połowę światowej kawy kraj ma olbrzymi potencjał – oprócz słabych i średnich ziaren przemysłowych kryją się tam także prawdziwe perełki. Od jakiegoś czasu współpracujemy z niewielkim polsko-brazylijskiem importerem i szukamy takich cukierków. Tym razem mamy – na wyłączność w Polsce – kawę z Santo Inacio, jednej z czterech farm progresywnego agronoma-biznesmena Luiza Monguiloda.

    Kawa jest certyfikowana Rainforest Alliance/UTZ.

     

    Obróbka: natural

    Producent: Luiz Augusto Pereira Monguilod

    Szczepy: yellow bourbon

    Punktacja SCA: 84,75 pkt.

    W filiżance: słodkie, pełne i stosunkowo ciężkie espresso. Nugat z nutkami anyżu i marcepanu. Z mlekiem – słodki migdał. 

  • Tanzania Mwankumbi AA (250g)

    45,00 
    Kawa jest wypalona nieco jaśniej niż nasze standardowe ziarno z Brazylii, choć wciąż to pełna, słodka, zbalansowana kawa.  Ziarno ma oznaczenie AA, czyli najwyższej jakości w zbiorze (wielkość, równe sortowanie). Polecamy pić jako dłuższe, new-schoolowe espresso robione w proporcji 1:2,5 lub 1:3. Raczej bez mleka. Będzie też znakomite do kafetierki, jako long black 😉

    Obróbka: myta

    Region: Mbeya

    Szczepy: SL28, N39, kent, blue mountain, typica

    Producent: spółdzielnia Mwankumbi AMCOS

    Punktacja SCA: 83,25 pkt. SCA.

    W filiżance: herbatniki maślane, jagody, cytrusy.

FILTR

  • Rwanda Minazi

    59,00 

    Naturalne ziarno z oznaczeniem 2020/21 (tak, to już ten czas!). Pochodzi z Północnej Prowincji, z dystryktu (czyli odpowiednika powiatu) Gakenke i sektora (czyli odpowiednika gminy) Minazi. Producentem tej kawy – jak i innych w okolicy, m.in. znanej z naszych wcześniejszych wypałów kawy Rushashi (to sąsiadujący z Minazi sektor) – jest spółdzielnia Abakundakawa. Wśród dwóch tysięcy członków większość stanowią kobiety, wiele działań ko-opu jest skierowana na aktywizację zawodową i społeczną obecnych i przyszłych członkiń. Spółdzielnia ma demokratycznie wybierane władze, a jej członkowie dostają dywidendę od zysków. Wszyscy mają też opłacane ubezpieczenie społeczne. Abakundakawa posiada certyfikację Fair Trade, ma też prawo do nadawania swoim kawom certyfikatów bio/eko. Kawy uprawiane są wysoko, bo na wysokości ok. 1750-2000 metrów, na ciężkich, glinianych glebach. Zbiór ręczny, selektywny (tylko dojrzałe owoce), obróbka we własnych maszynach, suszenie na afrykańskich łóżkach.

    Obróbka: natural
    Region: Gekenke, Prowincja Północna
    Producent: spółdzielnia Abakundakawa
    Szczepy: bourbon
    W filiżance: mleczny oolong, cytrynowa herbata, słodka i gładka
    Waga netto 250 gr.
  • 1-2-3 Test! Blend (1000g)

    115,00 
    Kilogram kawy do metod przelewowych i batch brew (automatycznych przelewówek). To mieszanka ziaren, nad którymi aktualnie pracujemy – testowe wypały, eksperymenty oraz kawy, które wypadły ze sprzedaży ze względu na datę palenia (starsze niż miesiąc, maksymalnie 3 miesiące od wypalenia). Zawartość będzie się więc zmieniać z tygodnia na tydzień, raz może to być mieszanka kilku kaw, innym razem tylko jedna kawa, ale w trzech różnych paleniach. Zawsze jednak to ziarno speciality!
    Dla nałogowych kawoszy z mniejszym budżetem!
  • Czteropak przelewów (4x100gr)

    111,00 
    Zestaw dla odkrywców, niezdecydowanych i rozdawaczy prezentów.
    W jednej przesyłce dostaniesz 4 opakowania naszych kaw przelewowych w opakowaniach po 100 gr.
    Co jest dokładnie w zestawie? To tajemnica! Z pewnością wszystkie kawy są świeżo wypalone i pochodzą z naszej aktualnej oferty.
    Jedną z tych kaw jest zawsze nasze najnowsze ziarno.
    Pozostałe składniki Czteropaka będą się zmieniać, więc za każdym razem dostaniesz inny zestaw!
    Dodatkowo do każdej paczki dorzucimy jakąś małą niespodziankę – próbkę kolejnej kawy, trochę cascary czy czarnofalową naklejkę.
    Albo odręczny liścik z grafiką Franka 😉
  • Gwatemala El Naranjo (1000g)

    145,00 
    Nasza nowa kawa przeznaczona w ekspresach automatycznych. Nieco ciemniej wypalona niż pozostałe kawy przelewowe. To z tego ziarna zaparzysz kubek śniadaniowej czarnej kawy. Idealna do ciasteczka owsianego i kanapki. Mimo całej swojej uniwersalności to wysokiej jakości ziarno speciality.
    Obróbka: myta
    Region: Huehuetenango
    Producenci: Simeon Palacios i Alvina Castillo
    Szczepy: bourbon, caturra, catuai
    W filiżance: masło orzechowe, pieczone owoce.
    85 pkt. SCA
    Waga netto: 1000g
  • ETIOPIA DAANNISA LOT 1

    58,00 

    87 punktów cuppingowych SCA. Uprawiana w regionie Guji przez czlonków spółdzielni Daannisa

    Kawa jest opisana jako Grade 1, czyli najwyższej możliwej jakości. Banko Gotiti to uznany w świecie speciality producent i to ziarno nie zawodzi, dając bardzo klasyczny w swojej etiopskości napar.

    Obróbka: sucha (natural)

    Region: Guji

    Szczepy: gibirinna i serto

    Producent: Spółdzielnia Daannisa

    87 pkt. SCA

    W filiżance: jak aperol spritz! Brzoskwinie, pomarańcze sycylijskie, herbata z miętą

    Waga netto 250 gr.

  • Kenia Kavutiri AA

    60,00 
    Obróbka: myta, 2020
    Region: Embu
    Producent: Murue Farmers Cooperative Society
    Szczepy: SL28, SL34, Riuru11
    W filiżance: gdyby to było wino, to byłby to argentyński merlot: pełny, ciężki, soczysty. Konfitura z porzeczki i agrestu. Słodycz.
    Waga netto 250 gr.
  • Peru Rufino Vargas Mondragon

    59,00 

    myta

    region: Cajamarca;

    szczep: caturra;

    87 pkt. SCA.

    W filiżance: “strawberry, kaffir lime, milk chocolate. Complex and floral with a sparkling acidity”.

  • KOLUMBIA GUETIA-POSCUE-YUNDA

    57,00 

    Pochodzi od trzech malutkich producentów, którzy pracują zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Rubiel Guetia, Juan Pablo Emilio Poscue i Feliciano Yunda należą do Spółdzielni Comepcafe. Nie jest ona jednak – jak w przypadku ziaren z Etiopii – miksem produkcji wszystkich członków spółdzielni (w tym wypadku to nieco ponad 40 gospodarstw), a wyłącznie tych trzech rolników. 86 punktów SCA.

    Opowieść o kawie jest tutaj: https://www.facebook.com/czarnafala/videos/685809772196776/

    Obróbka: myta

     Region: Cauca

    Szczepy: colombia, castillo i tambo

    Producent: Rubiel Guetia, Juan Pablo Emilio Poscue i Feliciano Yunda (Comepcafe Co-op)

    W filiżance: czekoladka wiśniowa, brzoskwinia, czereśnia, ciasto drożdżowe

    Waga netto 250 gr

  • Gwatemala La Esperanza honey

    57,00 
    Jedna z dwóch naszych nowych kaw z Gwatemali sprowadzona pod koniec lata za pośrednictwem 88 Graines.
    Pochodzi z małej, rodzinnej plantacji La Esperanza (hiszp. Nadzieja) położonej na dwunastu hektarach u stóp wulkanu Acatenango.
    Obróbka: honey
    Region: Acatenango
    Producent: Erik de la Roca
    Szczepy: red caturra
    W filiżance: świeżo ugotowany kompot z jabłek, śliwek węgierek i mirabelek. Delikatne przyprawy korzenne. Słodka i rozgrzewająca, idealna na jesień!
    Waga netto: 250 gr.

KAWA BEZKOFEINOWA i CASCARA

  • Cascara Rwanda Rushashi

    49,00 

    Wspaniała, soczysta, organiczna cascara z Rwandy, od naszych przyjaciół z 1000 Hills Products. Przyleciała samolotem, ze świeżutkiego zbioru.

    Obróbka: natural

    Region: Prowincja Zachodnia

    Szczep: red bourbon

    Producent: Spółdzielnia Rushashi

    Ocena SCA: 89 pkt

    W filiżance: słodka petarda, pełna pięść super-dojrzałych, suszonych owoców!

    Masa netto: 200gr

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart