Jak zaparzyć
1. Używaj dobrej jakości wody – to w końcu ponad 90% zawartości filiżanki! Kranówka jest często zbyt twarda, może mieć spore ilości wapnia, który źle wpływa na smak kawy i żywotność Twojego ekspresu. Użyj wody filtrowanej lub nisko zmineralizowanej wody źródlanej. Jeśli Twój ekspres ma wbudowany filtr – wymieniaj go regularnie.
2. Mielenie jest ważne, ma ogromny wpływ na smak kawy! Jeśli kawa jest słaba, kwaśna, parzyła się za szybko – zmiel drobniej, a jeśli wyszła gęsta jak smoła, nieprzyjemnie gorzka – zmiel grubiej.
3. Regulacja dozy (czyli ilości) kawy i wody – ma olbrzymie znaczenie. Im więcej kawy użyjesz, tym będzie mocniejsza w smaku i gęstsza. Podobnie z ilością wody: mała ilość da kawę ciężką, w stylu ristretto, a duża – kawę lżejszą, typu lungo.
4. Pamiętaj, że podstawą każdej kawy jest dobrze przygotowane espresso. Dlatego polecamy, żeby większe, czarne kawy typu americano, przygotowywać na bazie espresso z ręcznym dolaniem gorącej wody do kubka. Kawa przy parzeniu ma swój „sweet spot”, czyli moment, w którym optymalna ilość wody przeszła przez kawę, wyciągając z niej to, co najlepsze. Potem oddaje nieporządane smaki. Poeksperymentujcie z dolewaniem gorącej wody do espresso. To jest sposób na najlepsze czarne kawy z ekspresów automatycznych.
5.Jeśli korzystasz z ekspresu ciśnieniowego – pamiętaj o regularnym czyszczeniu i konserwacji. Ekspres odwdzięczy Ci się latami bezawaryjnej pracy. Ignorowanie czerwonych lampek i komunikatów o konieczności odkamieniania to prosta droga do serwisu. Daj maszynie trochę miłości!
1. Używaj dobrej jakości wody – to w końcu ponad 90% zawartości filiżanki! Kranówka jest często zbyt twarda, może mieć spore ilości wapnia, który źle wpływa na smak kawy i żywotność Twojego ekspresu. Użyj wody filtrowanej lub nisko zmineralizowanej wody źródlanej. Jeśli Twój ekspres ma wbudowany filtr – wymieniaj go regularnie.
2. Mielenie jest ważne, ma ogromny wpływ na smak kawy! Jeśli kawa jest słaba, kwaśna, parzyła się za szybko – zmiel drobniej, a jeśli wyszła gęsta jak smoła, nieprzyjemnie gorzka – zmiel grubiej.
3. Regulacja dozy (czyli ilości) kawy i wody – ma olbrzymie znaczenie. Im więcej kawy użyjesz, tym będzie mocniejsza w smaku i gęstsza. Podobnie z ilością wody: mała ilość da kawę ciężką, w stylu ristretto, a duża – kawę lżejszą, typu lungo.
4. Pamiętaj, że podstawą każdej kawy jest dobrze przygotowane espresso. Dlatego polecamy, żeby większe, czarne kawy typu americano, przygotowywać na bazie espresso z ręcznym dolaniem gorącej wody do kubka. Kawa przy parzeniu ma swój „sweet spot”, czyli moment, w którym optymalna ilość wody przeszła przez kawę, wyciągając z niej to, co najlepsze. Potem oddaje nieporządane smaki. Poeksperymentujcie z dolewaniem gorącej wody do espresso. To jest sposób na najlepsze czarne kawy z ekspresów automatycznych.
5.Jeśli korzystasz z ekspresu ciśnieniowego – pamiętaj o regularnym czyszczeniu i konserwacji. Ekspres odwdzięczy Ci się latami bezawaryjnej pracy. Ignorowanie czerwonych lampek i komunikatów o konieczności odkamieniania to prosta droga do serwisu. Daj maszynie trochę miłości!