JAK PARZYĆ

Nie daj się przestraszyć – parzenie kawy to nie to samo, co wysłanie rakiety w kosmos!

Kluczowe sprawy są uniwersalne dla wszystkich metod:

  • dobra kawa (ale skoro jesteś na naszej stronie, to pewnie odhaczone),
  • dobra woda: przefiltrowana, nisko zmineralizowana (120-150 ppm, ale nie martw się, jeśli nie wiesz o co chodzi)
  • odpowiednie mielenie

Dalej już z górki: wybierz swoją ulubioną metodę, a jeśli jeszcze jej nie masz – szukaj, próbuj, albo po prostu wykorzystaj te narzędzia, które masz już w domu, nawet jeśli to tylko szklanka i łyżeczka (-:

DRIP/PRZELEW/FILTR

Jedna z najpopularniejszych i zarazem najtańszych metod parzenia kawy. Poprawnie zastosowana daje czyste, pełne, zbalansowane napary. Metoda prosta i nie wymagająca wiele. Warto zwrócić uwagę na poprawne, dokładne zalewanie kawy.

BATCH BREW (AUTOMATYCZNE PRZELEWÓWKI)

To świetne (i stosunkowo tanie) rozwiązanie, gdy potrzebujemy przygotować na raz większą ilość kawy. Większość urządzeń parzy od 1 do 2 litrów naparu w czasie krótszym niż 5 minut. Do biura i na proszone śniadanie.

BATCH BREW (AUTOMATYCZNE PRZELEWÓWKI)

To świetne (i stosunkowo tanie) rozwiązanie, gdy potrzebujemy przygotować na raz większą ilość kawy. Większość urządzeń parzy od 1 do 2 litrów naparu w czasie krótszym niż 5 minut. Do biura i na proszone śniadanie.

AEROPRESS

To proste w obsłudze, niemalże kieszonkowe (a już na pewno plecakowe) urządzenie daje duże możliwości przygotowania kawy – możesz zrobić coś zbliżonego do “dużej czarnej” przelewowej albo odpowiednik espresso (minus crema). Przepisów na parzenie jest bez liku.
Proponujemy dwa: nasz codzienny oraz Mistrza Polski Aeropress 2019.

CUPPING

To metoda wykorzystywana głównie do oceny i/lub wyboru kawy. Jest prosta i bardzo uniwersalna – a przez to powtarzalna – metoda, stąd jej popularność w całym kawowym świecie. Stosują ją importerzy, palarnie i kawiarnie. Te ostatnie często organizują otwarte cuppingi.

CUPPING

To metoda wykorzystywana głównie do oceny i/lub wyboru kawy. Jest prosta i bardzo uniwersalna – a przez to powtarzalna – metoda, stąd jej popularność w całym kawowym świecie. Stosują ją importerzy, palarnie i kawiarnie. Te ostatnie często organizują otwarte cuppingi.

COLD BREW

Kawa “parzona” – a tak naprawdę macerowana – na zimno. Świetnie chłodzi i orzeźwia, dostarczając w podstępny sposób potężną dawkę kofeiny!

FRENCH PRESS

Ta oldschoolowa metoda wciąż jest popularna wśród wielu osób. Daje pełne, ale stosunkowo “brudne” napary.

FRENCH PRESS

Ta oldschoolowa metoda wciąż jest popularna wśród wielu osób. Daje pełne, ale stosunkowo “brudne” napary.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart