FILTR

  • Kenia Kavutiri AA

    60,00  / 250g
    Obróbka: myta, 2020
    Region: Embu
    Producent: Murue Farmers Cooperative Society
    Szczepy: SL28, SL34, Riuru11
    W filiżance: gdyby to było wino, to byłby to argentyński merlot: pełny, ciężki, soczysty. Konfitura z porzeczki i agrestu. Słodycz.
  • Peru Rufino Vargas Mondragon

    59,00 

    myta

    region: Cajamarca;

    szczep: caturra;

    87 pkt. SCA.

    W filiżance: “strawberry, kaffir lime, milk chocolate. Complex and floral with a sparkling acidity”.

  • Indonezja Kerinci Gunung Tujuh

    57,00 

    W tej kawie wszystko jest dla nas nowe. To niezwykle potężna kawa z długaśnym afterem. Ale to nie jest potęga kaw z Brazylii, ta jest znacznie bardziej pikantna, pieprzno-muszkatołowa. Do tego stonowana melasowa słodycz i grillowane owoce. Bardzo ciekawa, zapadająca w pamięć kawa. Obróbka –  Metoda giling basah, czyli z angielskiego “wet hulled”, to klasyczna indonezyjska metoda na szybciocha, produkt bylejakich nie tylko w Polsce lat 70. i 80. Farmerzy mechanicznie zdzierali wierzchnią warstwę z owocu kawowca i suszyli na patiach przez jeden (!) dzień, po czym kawa – wciąż o wilgotności ok. 35% – trafiała do handlarzy, którzy dalej, lepiej lub gorzej,  procesowali ziarno. Stąd jeszcze do niedawna był to synonim niestabilnej kawy. Ale wiele się zmieniło, spółdzielnie takie jak Koerintji Barokah Bersama mają wszystko dobrze ogarnięte, w tym dwutygodniowe suszenie na lokalnej wersji African beds, dodatkowo osłoniętych przed opadami dachem.

    Obróbka: honey wet-hulled

    Region: Sumatra

    Szczepy: sigarar utang, andung sari

    Producent: Spółdzielni Koerintji Barokah Bersama

    86 pkt. SCA

    W filiżance: pełna, słodko-pikantna kawa, przyprawy piernikowe, melasa, grillowane owoce

  • KOLUMBIA GUETIA-POSCUE-YUNDA

    57,00  / 250g

    Pochodzi od trzech malutkich producentów, którzy pracują zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Rubiel Guetia, Juan Pablo Emilio Poscue i Feliciano Yunda należą do Spółdzielni Comepcafe. Nie jest ona jednak – jak w przypadku ziaren z Etiopii – miksem produkcji wszystkich członków spółdzielni (w tym wypadku to nieco ponad 40 gospodarstw), a wyłącznie tych trzech rolników. 86 punktów SCA.

    Opowieść o kawie jest tutaj: https://www.facebook.com/czarnafala/videos/685809772196776/

    Obróbka: myta

     Region: Cauca

    Szczepy: colombia, castillo i tambo

    Producent: Rubiel Guetia, Juan Pablo Emilio Poscue i Feliciano Yunda (Comepcafe Co-op)

    W filiżance: czekoladka wiśniowa, brzoskwinia, czereśnia, ciasto drożdżowe

  • ETIOPIA BANKO GOTITI

    58,00  / 250g

    87 punktów cuppingowych SCA. Uprawiana w regionie Yirgacheffe przez działającą od 2012 roku spółdzielnię, która zrzesza obecnie ok. 600 rodzin uprawiających lokalne (tradycyjne) szczepy kawowca.

    Kawa jest opisana jako Grade 1, czyli najwyższej możliwej jakości. Banko Gotiti to uznany w świecie speciality producent i to ziarno nie zawodzi, dając bardzo klasyczny w swojej etiopskości napar.

    Obróbka: myta

    Region: Yirgecheffe

    Szczepy: lokalne (heirloom)

    Producent: Spółdzielnia Banko Gotiti

    87 pkt. SCA

    W filiżance: etiopska klasyka, czyli dojrzała cytryna, bergamotka, herbata

  • PERU COOPERATIVA GALLITO DE LAS ROCAS, ORGANICZNA (1000g)

    145,00 

    Myta

    Region: Nambale,

    Szczepy: catimor, caturra, pache, typica, gran colombia,

    Producent: Coop. Gallito de las Rocas.

    W filiżance: tost z masłem orzechowym i miodem!

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart