DRIP/PRZELEW/FILTR

Jedna z najpopularniejszych i zarazem najtańszych metod parzenia kawy. Poprawnie zastosowana daje czyste, pełne, zbalansowane napary. Metoda prosta i nie wymagająca wiele. Warto zwrócić uwagę na poprawne, dokładne zalewanie kawy.

Podobną metodę stosujemy do parzenia poczciwej melity (to te oldschoolowe filtry w kształcie odwróconego trapeza, z płaskim dnem), kality, dripera V60 czy chemeksa.

 

–    zagotuj czystą, świeżą wodę

–    w tym czasie przygotuj kawę (powinna być zmielona stosunkowo grubo, znacznie grubiej niż na espresso. Na litr wody potrzebujesz 60 gramów kawy, na kubek wystarczy 18 gr i 300 ml wody)

  • włóż filtr do do dripera (oprawki), postaw na naczyniu, do którego będziesz parzyć kawę
  • przelej zestaw gorącąwodą – pozbędziesz się papierowego smaku i rozgrzejesz zestaw
  • wylej wodę
  • masz wagę? super, wytaruj ją teraz
  • wsyp do filtra kawę wytaruj – jeśli masz – wagę, włącz stoper (na pewno masz w telefonie;-)
  • robisz preinfuzję (parzenie wstępne, blooming) – zalej kawę taką ilością wody, by ją dokładnie zmoczyła, możesz ją nawet delikatnie zamieszać. Zwykle używa się dwa razy więcej wody, niż jest kawy (czyli np. 36 gr wody na 18 gr kawy)
  • po 30 sekundach zacznij zalewać kawę. Każdy ma swoją metodę, jedni zalewają powoli jednostajnym strumieniem, inni – na dolewki. My zwykle zalewamy po 50 gr co 30 sekund. Ważne, by zaczynać lać w środek, a następnie kolistym ruchem coraz szerzej, ale nie lejąc po ściankach
  • cała operacja trwa zwykle około 3 minut, zbyt krótkie parzenie może dać słaby, “cienki” napar, zbyt długie – potężną, ale też gorzką kawę
  • wyrzuć filtr, zamieszaj porządnie kawę i pij, pij!

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart