Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies.
Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki.
Zobacz więcej
Dlaczego warto płacić więcej za kawę
Ciekawy i smutny zarazem artykuł opowiadający o tym, dlaczego warto płacić więcej za kawę.
20 sierpnia ceny kawy na giełdzie (tzw. C-Price, czyli ceny bazowych arabik) spadły do poziomu najniższego od 12 lat, czyli poniżej dolara za funt! Tymczasem badania jednego z importerów (Caravella Coffee) pokazały, że średnia cena produkcji kawy w pięciu krajach Ameryki Łacińskiej wynosi obecnie od 1,05 do 1,4 dolara za funt.
Stara śpiewka: zarabiają finansiści, spekulanci i inwestorzy, a tracą ci, którzy faktycznie wkładają w produkcję kawy swoją pracę, czyli farmerzy. Większość z nich żyje poniżej granicy ubóstwa i – co gorsza – uprawiając kawę nie mają szansy się z niego wyzwolić…
Gdy następny raz będziecie zastanawiać się czy lepiej kupić kawę w niezależnej lokalnej palarni speciality (niekoniecznie naszej) czy w spożywczej sieciówce – zastanówcie się przez chwilę: skąd jest ta kawa, kto ją sprowadził i wypalił. Dlaczego kosztuje dwadzieścia złotych za paczkę? Może to dlatego, że ktoś wcześniej zapłacił dolara za funt tej kawy na giełdzie?
W Czarnej Fali nie używamy kawy z giełdy. Nasi importerzy (Bero Polska, List und Beisler, 32cup) kupują bezpośrednio od producentów płacąc uczciwe ceny, często wielokrotnie wyższe. Normą jest, że płacimy za dobre kawy kilkunastokrotnie więcej, niż na giełdzie. Ale dzięki temu mamy pewność, że farmerzy również zostali godziwie wynagrodzeni.
Do przemyśleń.
K
#fairpay
#supportlocalroaster