Kawa speciality
– o co w tym chodzi?
Najlepsze kawy na świecie – kilka procent produkcji każdego kraju, w którym się je uprawia – to tak zwane kawy speciality.
Tytuł taki przysługuje wyłącznie arabikom, które przeszły kontrolę jakości i smaku przeprowadzoną przez degustatora zwanego Q Graderem. To taki sommelier kawowego świata, certyfikowany przez CQI – Coffee Quality Institut Institute.
W Polsce jest ich w tym momencie kilkunastu, na całym świecie – kilka tysięcy. Kawa musi smakować na tyle dobrze, by uzyskać minimum 80 punktów w 100-punktowej skali – tak określa się przynależność do świata speciality.
Warto zaznaczyć, że najwyżej punktowane kawy ledwie przekraczają 90 punktów w tej skali.

Wszystkie kawy, które palimy w Czarnej Fali, spełniają to kryterium. Chcemy się dzielić z Wami tylko najlepszymi ziarnami, więc palimy tylko to, co nam samym smakuje!

Nasza kawa ma pełne „traceability” – znany jest rejon i farma, z której pochodzi ziarno. Kawa będzie zawsze ze świeżych zbiorów, kupowana bez pośrednictwa giełdy.

Dzięki naszej polityce większy zarobek trafia w ręce farmerów, a to z kolei przyczynia się do poprawy jakości życia ich rodzin i unowocześniania produkcji. Kawy przemysłowe są mieszankami bez pochodzenia, kupowanymi w masie na giełdach, magazynowane latami, zanim trafią na sklepową półkę.

Jest jeszcze jedno ważne słowo w świecie kaw speciality: różnorodność. Ziarna z tego segmentu kryją w sobie wiele smaków!

Z kawą, jak z winem:

każda filiżanka niesie ze sobą opowieść. Czarna Fala jest po to, by te historie przed Wami odkrywać!

Najlepsze kawy na świecie – kilka procent produkcji każdego kraju, w którym się je uprawia – to tak zwane kawy speciality.
Tytuł taki przysługuje wyłącznie arabikom, które przeszły kontrolę jakości i smaku przeprowadzoną przez degustatora zwanego Q Graderem. To taki sommelier kawowego świata, certyfikowany przez CQI – Coffee Quality Institut.
W Polsce jest ich w tym momencie kilkunastu, na całym świecie – kilka tysięcy. Kawa musi smakować na tyle dobrze, by uzyskać minimum 80 punktów w 100-punktowej skali – tak określa się przynależność do świata speciality.
Warto zaznaczyć, że najwyżej punktowane kawy ledwie przekraczają 90 punktów w tej skali.

Wszystkie kawy, które palimy w Czarnej Fali, spełniają to kryterium. Chcemy się dzielić z Wami tylko najlepszymi ziarnami, więc palimy tylko to, co nam samym smakuje!

Nasza kawa ma pełne „traceability” – znany jest rejon i farma, z której pochodzi ziarno. Kawa będzie zawsze ze świeżych zbiorów, kupowana bez pośrednictwa giełdy.

Dzięki naszej polityce większy zarobek trafia w ręce farmerów, a to z kolei przyczynia się do poprawy jakości życia ich rodzin i unowocześniania produkcji. Kawy przemysłowe są mieszankami bez pochodzenia, kupowanymi w masie na giełdach, magazynowane latami, zanim trafią na sklepową półkę.

Jest jeszcze jedno ważne słowo w świecie kaw speciality: różnorodność. Ziarna z tego segmentu kryją w sobie wiele smaków!

Z kawą, jak z winem:

każda filiżanka niesie ze sobą opowieść. Czarna Fala jest po to, by te historie przed Wami odkrywać!

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Zobacz więcej