BLOG

Cyondo. Kolejna Rwanda, tym razem do filtra.

Najnowsze ziarna w naszym menu, trzecia już premiera w tym roku! Świeża, czyściutka, lekka kawa, prawdziwa zapowiedź wiosny.
Już do wyjęcia tutaj: https://czarnafala.pl/produkt/rwanda-cyondo/. Cyondo to nazwa tzw. washing station, czyli miejsca obróbki kawy, w którym – wbrew nazwie – nie tylko się kawy “myje” (ale fakt, jest to kawa myta), ale też suszy i poddaje innym etapom obróbki.

Nowe espresko na koniec roku!

Tym razem zaglądamy na zachodnie rubieże Rwandy, na wzgórza nad jeziorem Kivu, czyli do Mabanzy.

Dlaczego warto płacić więcej za kawę

Ciekawy i smutny zarazem artykuł opowiadający o tym, dlaczego warto płacić więcej za kawę.
20 sierpnia ceny kawy na giełdzie (tzw. C-Price, czyli ceny bazowych arabik) spadły do poziomu najniższego od 12 lat, czyli poniżej dolara za funt! Tymczasem badania jednego z importerów (Caravella Coffee) pokazały, że średnia cena produkcji kawy w pięciu krajach Ameryki Łacińskiej wynosi obecnie od 1,05 do 1,4 dolara za funt.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart