AUTOMATYCZNE PRZELEWÓWKI (BATCH BREW)

To świetne (i stosunkowo tanie) rozwiązanie, gdy potrzebujemy przygotować na raz większą ilość kawy. Większość urządzeń parzy od 1 do 2 litrów naparu w czasie krótszym niż 5 minut. Do biura i na proszone śniadanie.

  • zacznij z wyłączonym ekspresem – nie trzeba go wcześniej rozgrzewać
  • włóż papierowy filtr do oprawki – idealnie byłoby go przelać gorącąwodą
  • wsyp do filtra odpowiednio zmieloną kawę – powinna być zmielona stosunkowo grubo, znacznie grubiej niż na espresso. Na litr wody potrzebujesz 60 gramów
  • napełnij pojemnik czystą, świeżą wodą. Nie musisz parzyć całego dzbanka
  • podłóż pod filtr z kawą czysty, pusty dzbanek/termos
  • uruchom ekspres – po chwili woda nagrzeje się i kawa zacznie się parzyć
  • kawa przestanie parzyć sięsama, po wyczerpaniu wody. Nie wyłączaj ekspresu wcześniej
  • wyrzuć filtr z fusami, a plastikową oprawkę przepłucz i włóż na miejsce
  • pamiętaj, że po kilku godzinach kawa nie będzie już taka dobra, jak na początku. Lepiej parzyć częściej mniejsze ilości!

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart