Aeropress

To proste w obsłudze, niemalże kieszonkowe (a już na pewno plecakowe) urządzenie daje duże możliwości przygotowania kawy – możesz zrobić coś zbliżonego do “dużej czarnej” przelewowej albo odpowiednik espresso (minus crema). Przepisów na parzenie jest bez liku.
Proponujemy dwa: nasz codzienny oraz Mistrza Polski Aeropress 2019.
Nasz codzienny aeropress:
– zagotuj czystą, świeżą, przefiltrowaną wodę
– w tym czasie przygotuj 17 gr kawy (powinna być zmielona podobnie jak na przelew/filtr, znacznie grubiej niż na espresso)
– włóż papierowy filtr do sitka i przelej gorącą wodą – pozbędziesz się papierowego smaku
– do głównego elementu aeropressu wsuń tłoczek – do wysokości cyfry 4
– postaw aeropress “do góry nogami”, czyli na tłoczku – robisz kawę tak zwaną metodą invert 😉
– wsyp do filtra kawę, włącz stoper (na pewno masz w telefonie;-)
– zrób preinfuzję (parzenie wstępne, blooming) – zalej kawę 50 gr (albo do cyfry 3) gorącej wody. My używamy takiej kilka chwil po zagotowaniu, czyli w temp. powyżej 90 stopni
– dokładnie wymieszaj
– po 30 sekundach wlej resztę wody – jeśli ważysz, to do 240 gr, jeśli nie – prawie do pełna
– po kolejnych 30 sekundach zainstaluj filtr z sitkiem, dokręć porządnie i energicznie przekręć o 180 stopni stawiając sitkiem w dół na naczyniu, do którego będziesz wyciskać (niech to lepiej nie będzie kieliszek albo porcelana babci, bo może nie wytrzymać…)
– zacznij powoli, ale stanowczo wciskać tłoczek. 30 sekund będzie ok
– zamieszaj porządnie kawę i podawaj
Jeśli wlejesz tylko tyle wody, ile potrzebne jest do preinfuzji – wyciśniesz sobie espresso sans crema.

 

Metoda mistrza Polski, Maksyma Volkovytskiego, opisana jego własnymi słowami:
Metoda: Aeropress standard
Temperatura: 88 C
Doza: 24 g
Mielenie: 29 klików Comandante
Uzysk: ~250 ml
Ratio: 9,6
TDS: ~1,35%
Filtracja: dwa papierowe
Woda: AKVO 140ppm, 25 Mg, 40 bufor
1. Posortować ziarna. Odrzucić defekty
2. Zagotować wodę i w trakcie tego zmielić kawę
3. Zmoczyć dwa filtry
4. Przykręcić sitko ,rozgrzać wrzątkiem Aeropress i szklankę
5. Wsypać kawę
6. W ciągu 20 sekund wlać 70 ml wody , kręcąc aeropress , żeby równomiernie zmoczyć kawę
7. 0:30-0:45 analogicznie dolać do 150 ml
8. 0:50-1:20 wycisnąć
9. Temperatura gotowego naparu ma być około 65 stopni, trzymając się tego wlej ~100 ml gorącej/zimnej wody. Wlewaj pomału, za każdym razem próbuj.
10. Done 😉

 

Na deser uroczy filmik, w którym przygotowanie pressa prezentuje jego wynalazca, profesor Alan Addler:

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart