Wysyłka zamówień od 79 zł paczkomatem gratis!
IKONKA areopress. jpg

AEROPRESS

To proste w obsłudze, niemalże kieszonkowe (a już na pewno plecakowe) urządzenie daje duże możliwości przygotowania kawy – możesz zrobić coś zbliżonego do “dużej czarnej” przelewowej albo odpowiednik espresso (minus crema). Przepisów na parzenie jest bez liku. Proponujemy dwa: nasz codzienny oraz Mistrza Polski Aeropress 2019.
Nasz codzienny aeropress:
  • zagotuj czystą, świeżą, przefiltrowaną wodę
  • w tym czasie przygotuj 17 gr kawy (powinna być zmielona podobnie jak na przelew/filtr, znacznie grubiej niż na espresso)
  • włóż papierowy filtr do sitka i przelej gorącą wodą – pozbędziesz się papierowego smaku
  • do głównego elementu aeropressu wsuń tłoczek – do wysokości cyfry 4
  •  postaw aeropress “do góry nogami”, czyli na tłoczku – robisz kawę tak zwaną metodą invert 😉
  • wsyp do filtra kawę, włącz stoper (na pewno masz w telefonie;-)
  • zrób preinfuzję (parzenie wstępne, blooming) – zalej kawę 50 gr (albo do cyfry 3) gorącej wody. My używamy takiej kilka chwil po zagotowaniu, czyli w temp. powyżej 90 stopni
  • dokładnie wymieszaj
  • po 30 sekundach wlej resztę wody – jeśli ważysz, to do 240 gr, jeśli nie – prawie do pełna
  • po kolejnych 30 sekundach zainstaluj filtr z sitkiem, dokręć porządnie i energicznie przekręć o 180 stopni stawiając sitkiem w dół na naczyniu, do którego będziesz wyciskać (niech to lepiej nie będzie kieliszek albo porcelana babci, bo może nie wytrzymać…)
  • zacznij powoli, ale stanowczo wciskać tłoczek. 30 sekund będzie ok
  • zamieszaj porządnie kawę i podawaj
    Jeśli wlejesz tylko tyle wody, ile potrzebne jest do preinfuzji
  • wyciśniesz sobie espresso sans crema.
Metoda mistrza Polski, Maksyma Volkovytskiego, opisana jego własnymi słowami:

Metoda: Aeropress standardTemperatura: 88 C
Doza: 24 g
Mielenie: 29 klików Comandante
Uzysk: ~250 ml
Ratio: 9,6
TDS: ~1,35%
Filtracja: dwa papierowe
Woda: AKVO 140ppm, 25 Mg, 40 bufor

  1. Posortować ziarna. Odrzucić defekty
  2. Zagotować wodę i w trakcie tego zmielić kawę
  3. Zmoczyć dwa filtry
  4. Przykręcić sitko ,rozgrzać wrzątkiem Aeropress i szklankę
  5. Wsypać kawę
  6. W ciągu 20 sekund wlać 70 ml wody , kręcąc aeropress , żeby równomiernie zmoczyć kawę
  7. 0:30-0:45 analogicznie dolać do 150 ml
  8. 0:50-1:20 wycisnąć
  9. Temperatura gotowego naparu ma być około 65 stopni, trzymając się tego wlej ~100 ml gorącej/zimnej wody. Wlewaj pomału, za każdym razem próbuj.
  10. Done 😉
Na deser uroczy filmik, w którym przygotowanie pressa prezentuje jego wynalazca, profesor Alan Addler:
Aktualizacja…
  • Brak produktów w koszyku.
Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Zobacz więcej
Zamknij